Zupa grzybowa
Składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek por
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
2 nasiona ziela angielskiego
2 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
1 duża cebula
1/2 kg grzybów leśnych
kila grzybów suszonych (opcjonalnie)
150 ml śmietany kwaśnej 18%
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Marchewkę, selera i pietruszkę zetrzeć na tarce.
Pora posiekać.
W garnku rozgrzać olej i 1 łyżkę masła, dodać warzywa i podsmażyć 10 minut.
Dodać ziele, pieprz w ziarnach i liście laurowe, zalać 2,5 litrami wody. Dodać rozkruszone suszone grzyby.
Cebulę posiekać, grzyby pokroić na plasterki.
Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i chwilę podsmażyć, dodać grzyby, smażyć ok 10- 15 minut, aż będą rumiane, posolić obficie i popieprzyć podczas smażenia, przełożyć do garnka z warzywami.
Całość gotować 20 minut, odlać trochę wody z gotowania, wymieszać ze śmietaną, dodać do zupy.
Doprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny, na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com