Zupa krem z cukinii to mój ulubiony sposób na przerabianie nadmiaru cukinii, można do niej dodać i zutylizować też inne dowolne warzywa (tu por, cebulka i ziemniaki). Do dzisiejszej wersji dodałam też ryż, ale można podać bez ryżu i na wierzch posypać np prażonymi pestkami dyni, albo grzankami albo pokruszonym serem feta. Jedna zupa i tyle wcieleń. Wszystko dlatego, żeby w sezonie na cukinię nie jeść cały czas tej samej zupy:)
Zupa krem z cukinii z ryżem
Składniki:
2-3 cukinie ( w zależności od wielkości)
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 por,
1 cebula
3 ząbki czosnku
5 ziemniaków
sól, pieprz do smaku
150 ml kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka soku z cytryny
100 g ryżu
Przygotowanie:
Cukinie pokroić w większą kostkę. Jeżeli macie duże, przerośnięte cukinie to czasem jest też potrzeba odebrania ze skórki i wydążenia.
Por i cebulę pokroić w plasterki, czosnek posiekać.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać masło i oliwę, dodać por i cebulę, smażyć 5 minut mieszając.
Dodać czosnek, smażyć minutę, dodać pozostałe warzywa ( cukinię i ziemniaki), smażyć 10 minut mieszając, zalać wodą ( wody powinno być ok 2 cm ponad warzywa), gotować aż ziemniaki i cukinia zmięknie.
W międzyczasie ugotować ryż (krócej o 2 minuty niż w instrukcji).
Zupę zmiksować, dodać śmietanę, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i cytryną.
Dodać ugotowany ryż, wymieszać.
Zupa krem z cukini do świetna sprawa :), przyznam, że z ryżem jeszcze nie podawałam.. czas to zmienić dzięki Tobie:)). Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za udział w akcji. A.
OdpowiedzUsuń