Ciasto czekoladowe
Składniki:
260 g
mąki
30 g
kakao - 3 łyżki
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
½ łyżeczki
sody oczyszczonej
2
tabliczki czekolady ( u mnie gorzka i deserowa)
200 g
masła
4 średnich
jajek
1/2
szklanki cukru
200 ml
mleka
Wykonanie:
Mąkę, kakao, sodę i proszek umieścić w misce,
wymieszać.
Do garnka dodać mleko, wstawić na ogień, dodać
masło i podgrzewać aż masło się rozpuści ( ale całość nie powinna się zagotować),
zdjąć rondel z ognia, dodać połamane czekolady i mieszać aż czekolad się
całkowicie rozpuści.
Do miski przełożyć jajka z cukrem, ubijać
mikserem przez kilka minut aż całość będzie jasna i puszysta. Powoli wlewać do
jajek przestudzoną czekoladę, miksując na najmniejszych obrotach. Do masy wsypać
mąkę i wymieszać delikatnie trzepaczką.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać
ciasto.
Piec 50 minut w 180 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem
(wbić w ciasto i wyjąć, jak patyczek jest suchy znaczy że ciasto upieczone).
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń