Owsiane ciastka z żurawiną i białą czekoladą
Składniki:
150 g całych migdałów,
200 g mąki z pełnego przemiału
150 g płatków owsianych górskich
szczypta soli
200 g miękkiego masła
70 g cukru
skórka starta z 1 pomarańczy
25 ml soku z pomarańczy
120 g suszonej żurawiny
200 g białej czekolady
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Żurawinę lekko posiekać i zalać sokiem pomarańczowym.
Migdały rozłożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika, piec ok 10 minut mieszając co jakiś czas, lekko przestudzić i posiekać na kawałki.
Migdały przełożyć do miski, dodać mąkę, sól i płatki, wymieszać.
Do drugiej miski przełożyć masło, z cukrem, utrzeć z pomocą miksera ok 2 minut, dodać skórkę pomarańczową i zmieszać.
Do masła z cukrem dodać mieszankę suchych składników i zmieszać (mikserem na wolnych obrotach albo łyżką). Dodać żurawinę z sokiem, zmieszać. Ciasto uformować z kulę.
Stolnicę wysypać mąką, wyłożyć ciasto i delikatnie rozwałkować na grubość 1/2 cm.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem.
Z ciasta za pomocą formy do ciastek (albo małej szklanki) wycinać ciasteczka i przekładać na formę do pieczenia.
Piec 18 minut, odłożyć do całkowitego przestygnięcia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Za pomocą kulinarnego pędzelka smarować zimne ciastka z jednej strony, odłożyć żeby czekolada stężała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz