Jakie macie ulubione sposoby na fasolkę? Ja najbardziej lubię ugotowaną fasolkę wymieszać z masłem, rozgniecionym ząbkiem czosnku i koperkiem. Pyszność. Lubię też w tartej bułce, wiadomo - klasyka. Ale fasolka też się świetnie sprawdza w gulaszach i wszelkich daniach typu curry bo ładnie zachowuje swój kształt mimo gotowania i mieszania z innymi składnikami. Dziś prosty gulasz wołowy z mięsa mielonego, z dodatkiem fasolki i pomidorów. Proste i dość szybkie danie, idealne do ryżu z odrobiną greckiego jogurtu.
Gulasz wołowy z fasolką w pomidorach
½ kg fasoli szparagowej
2 cebule
1 łyżka oliwy
½ kg mięsa wołowego mielonego
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych w zalewie ( lub 4 świeże
pomidory)
1 łyżka przecieru pomidorowego
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz do smaku
do podania: ryż, jogurt grecki, natka pietruszki
Fasolkę pozbawić końcówek, pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć 5 minut,
dodać mięso mielone, smażyć kolejne 10 minut ( jak wytrąci się dużo wody to
zebrać ręcznikiem papierowym).
Do mięsa dodać czosnek, przesmażyć 1 minutę, dodać
pomidory z puszki (albo pokrojone w kostkę świeże pomidory), ¼ szklanki wody i
przecier pomidorowy, wymieszać, dodać fasolkę, dwa rodzaje papryki, całość
wymieszać i dusić pod przykryciem 30 minut.
Dodać sól i pieprz do smaku.
Podawać z ryżem, jogurtem greckim, posypane natką
pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz