Gofry klasyczne
Składniki:
2 jajka
2 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki wody gazowanej
1/4 szklaki oleju
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek- białka przełożyć do metalowej lub szklanej miski, żółtka do większej miski w której będziemy robić ciasto.
Białka ubić na pianę
W 3 misce zmieszać mąkę i proszek do pieczenia.
Do żółtek dodać cukier, zmiksować, dodać olej, wodę i mleko i miksować na wolnych obrotach.
Przesypać mąkę, zmiksować.
Łyżką dodać połowę piany z białek, zmieszać delikatnie, dodać resztę i wmieszać w ciasto.
Piec w gofrownicy wysmarowanej tłuszczem ok 7 minut.
z podanej proporcji wychodzi ok 8-10 gofrów ( takich kwadratowych jak na zdjęciu).
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki wody gazowanej
1/4 szklaki oleju
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek- białka przełożyć do metalowej lub szklanej miski, żółtka do większej miski w której będziemy robić ciasto.
Białka ubić na pianę
W 3 misce zmieszać mąkę i proszek do pieczenia.
Do żółtek dodać cukier, zmiksować, dodać olej, wodę i mleko i miksować na wolnych obrotach.
Przesypać mąkę, zmiksować.
Łyżką dodać połowę piany z białek, zmieszać delikatnie, dodać resztę i wmieszać w ciasto.
Piec w gofrownicy wysmarowanej tłuszczem ok 7 minut.
z podanej proporcji wychodzi ok 8-10 gofrów ( takich kwadratowych jak na zdjęciu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz