października 06, 2019

Gofry klasyczne

gofry
Dziś zapraszam na gofry. Jest to podstawowy, najlepszy przepis na gofry klasyczne - bez udziwnień i dodatków w cieście. Lekkie, chrupiące gofry, które będą doskonałą podstawą do dalszych połączeń smakowych. Można je podać posypane cukrem pudrem, z bitą śmietaną, z owocami albo dżemem albo z czekoladą. Możliwości jest wiele. Zapraszam

Gofry klasyczne

Składniki:
2 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki wody gazowanej
1/4 szklaki oleju

Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek- białka przełożyć do metalowej lub szklanej miski, żółtka do większej miski w której będziemy robić ciasto.
Białka ubić na pianę
W 3 misce zmieszać mąkę i proszek do pieczenia.
Do żółtek dodać cukier, zmiksować, dodać olej, wodę i mleko i miksować na wolnych obrotach.
Przesypać mąkę, zmiksować.
Łyżką dodać połowę piany z białek, zmieszać delikatnie, dodać resztę i wmieszać w ciasto.
Piec w gofrownicy wysmarowanej tłuszczem ok 7 minut.
z podanej proporcji wychodzi ok 8-10 gofrów ( takich kwadratowych jak na zdjęciu).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger