września 25, 2019

Kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem

kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem
Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz. Zawiera mnóstwo witamin i makroekementów. Poprawia odporność ( sezon przeziębień przed nami)  a także dobrze wpływa na stan włosów i paznokci. Jest naszym polskim, tanim superfoods i warto ją włączyć do codziennej diety. Dziś przepis na kotlety z kaszy jaglanej z warzywami ( marchewka i szpinak) z dodatkiem curry. Można je zjeść z ulubioną surówką, świetnie też pasuje do nich sos tzatziki lub jogurtowy.



Kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem
1 szklanka kaszy jaglanej
sól, pieprz
3  łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
150 g szpinaku
2 marchewki
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżka soku z cytryny
1 jajko
kilka łyżek bułki tartej
olej do smażenia
do podania tzatziki albo sos jogurtowy

Kaszę przesypać do garnka o grubym dnie, wstawić na ogień i prażyć kilka minut aż zacznie pachnieć intensywnie (trzeba często mieszać, żeby kasza się nie przypaliła).
Zalać kaszę wodą, zamieszać, odlać wodę. Zalać 1 i 2/3 szklankami świeżej wody, posolić i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem aż kasza wchłonie wodę i się ugotuje ( ok10-12 min). Spulchnić widelcem, odstawić do ostygnięcia.
Cebulę posiekać, czosnek bardzo drobno posiekać.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
Szpinak rozdrobnić ( posiekać).
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, chwilę podsmażyć, dodać marchewkę i czosnek, smażyć ok 10 minut. Dodać curry i wymieszać, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać szpinak i mieszać aż zmięknie.
Warzywa lekko przestudzić i dodać do kaszy, całość przemieszać, dodać jajko i wymieszać.
Masę odstawić na co najmniej godzinę do lodówki, a najlepiej na noc.
Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju aż będą rumiane z obu stron.

Podawać z sosem tzatziki albo jogurtowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger