Kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem
1 szklanka kaszy jaglanej
sól, pieprz
3 łyżki
oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
150 g szpinaku
2 marchewki
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżka soku z cytryny
1 jajko
kilka łyżek bułki tartej
olej do smażenia
do podania tzatziki albo sos jogurtowy
Kaszę przesypać do garnka o grubym dnie, wstawić na ogień
i prażyć kilka minut aż zacznie pachnieć intensywnie (trzeba często mieszać, żeby
kasza się nie przypaliła).
Zalać kaszę wodą, zamieszać, odlać wodę. Zalać 1 i 2/3
szklankami świeżej wody, posolić i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem aż
kasza wchłonie wodę i się ugotuje ( ok10-12 min). Spulchnić widelcem, odstawić
do ostygnięcia.
Cebulę posiekać, czosnek bardzo drobno posiekać.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
Szpinak rozdrobnić ( posiekać).
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, chwilę podsmażyć,
dodać marchewkę i czosnek, smażyć ok 10 minut. Dodać curry i wymieszać, doprawić
solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać szpinak i mieszać aż zmięknie.
Warzywa lekko przestudzić i dodać do kaszy, całość
przemieszać, dodać jajko i wymieszać.
Masę odstawić na co najmniej godzinę do lodówki, a
najlepiej na noc.
Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć
na oleju aż będą rumiane z obu stron.
Podawać z sosem tzatziki albo jogurtowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz