Kurczak z pieczarkami w pomidorach
Czas przygotowania: 45 minut, czas pieczenia: 30 minut
Składniki:
podudzia z kurczaka ok 10 sztuk
400 g pieczarek
2 cebule
4 łyżki oliwy
1/2 szklanki białego wina
1 szklanka rosołku
500 ml passaty pomidorowej
2 łyżki octu balsamicznego
sól,pieprz do smaku
do podania: makaron, ryż, kasza
Wykonanie:
Cebulę pokroić w piórka, pieczarki umyć i pokroić w plasterki.
Kurczaka umyć i osuszyć, posolić i popieprzyć z każdej strony.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę, smażyć 10 minut mieszając i następnie dodać pieczarki, smażyć 10 minut, posolić i popieprzyć, smażyć kolejne 5 minut, odłożyć warzywa na talerz.
Na patelnię wlać pozostałe 2 łyżki oliwy, obsmażyć kurczaka z obu stron, odłożyć na talerz.
Patelni nie myć, dodać wino, chwilę odparować i dodać pomidory i rosołek, doprowadzić do wrzenia.
Sos doprawić solą, pieprzem i octem balsamicznym.
Dodać warzywa, wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Jeżeli macie patelnię z odpinaną rączką to na tym etapie trzeba dodać kurczaka do sosu, odpiąć rączkę i wstawić do piekarnika. Jak nie macie to trzeba przełożyć sos z patelni do formy do zapiekania, ułożyć na wierzchu kurczaka i wstawić do piekarnika.
Piec 30 minut.
jak dla mnie pycha :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie chyba spróbuję zrobić
OdpowiedzUsuń