Lazania z mięsem i warzywami
Składniki:
2 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 cukinia
1 kg mięsa (wołowo-wieprzowe)
500 ml passaty pomidorowej
1 puszka krojonych pomidorów pomidorów
1 łyżeczka oregano,
sól, pieprz do smaku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka rosołku
1 szklanka mleka
sól, pieprz, duża szczypta gałki muszkatołowej
150 g sera żółtego
2/3 opakowania płatów do lazanii
Wykonanie:
Cebulę i czosnek posiekać, marchewkę obrać i pokroić w kosteczkę, lazanię pokroić w drobną kostkę ( albo zetrzeć na grubej tarce).
Na patelni rozgrzać olej - dodać cebulę chwilę podsmażyć aż się zeszkli, dodać marchewkę i czosnek, smażyć 10 minut, dodać cukinię i smażyć kolejne 10 minut, mieszając co jakiś czas.
Warzywa przełożyć do miski.Na patelnię dodać mięso, i smażyć rozdrabniając łyżką przez ok 10 minut, aż się wytrąci woda i trochę odparuje, do mięsa dodać warzywa, passatę i pokrojone pomidory, oregano, sól i pieprz, smażyć ok 5 minut.
Przygotować beszamel: W garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i rozmieszać ( najlepiej za pomocą trzepaczki) dodać rosołek i mleko, dobrze rozmieszać, żeby nie było grudek mąki, gotować aż zgęstnieje, na koniec dodać gałkę, sól i pieprz do smaku.
Ser zetrzeć.
Przygotować formę prostokątną do zapiekania, na dno wyłożyć trochę beszamelu i rozprowadzić, wyłożyć płaty lazanii, na lazanię wyłożyć 1/3 sosu mięsno-warzywnego, równo rozprowadzić, posypać trochę serem, ułożyć płaty, na płaty kilka łyżek beszamelu i rozprowadzić tak żeby pokryć cienką warstwą płaty,czynność powtórzyć jeszcze 2 razy, tak, żeby były 3 warstwy sosu i na wierzchu płaty lazanii, wierzch polać beszamelem. Zakryć całość folią aluminiową, i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok 50 minut, 10 minut przed końcem zdjąć folię i posypać serem, zapiec wierzch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz