lipca 28, 2019

Tarta z morelami w kremie

tarta z morelami w kremieCudowny, letni deser - tarta z morelami w śmietanowo kremie. Wspaniałe zakończenie letniego obiadu. Bardzo delikatna i wyjątkowo smaczna. Warto zrobić. Wiem, że upały wracają i nikomu w taką pogodę nie chce się odpalać piekarnika ale dla tej tarty warto się pomęczyć. Potem wszyscy Wam będą dziękować zajadając się pysznymi kawałkami tarty.


Tarta z morelami w kremie


Ciasto:

250 g mąki ( orkiszowa, pszenna)
2 łyżeczki cukru
150 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżka śmietany

Krem:
300 ml śmietany słodkiej 18:
żółtka
100 g cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

6-7 moreli


Przygotować ciasto:

Do miski przesiać mąkę i zmieszać z cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę.
Dodać jajko i śmietanę wyrobić na ciasto.
Ciasto owinąć w folię i włożyć na co najmniej na godzinę do lodówki.
Okrągłą formę do tarty wysmarować masłem.
Ciasto rozwałkować tak żeby wystawało lekko poza formę. Wyłożyć formę ciastem, dokładnie docisnąć boki, nadmiar ciasta odkroić, uformować z niego kulkę i odłożyć do lodówki.
Dno ciasta w formie ponakłuać widelcem.
Ciasto wstawić na pół godziny do lodówki.
Ciasto przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 10 minut pod przykryciem, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 5 minut aż się lekko zarumieni.
Wyciągnąć z piekarnika. Jak ciasto podczas pieczenia wam "zjedzie" z boków to można je nadkleić częścią z pozostałego ciasta ( ja tak czasem robię w sytuacji awaryjnej).

Przygotować krem:
Śmietankę zagotować z cukrem z wanilią, odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem, gdy masa zbieleje dodawać powoli śmietankę i ubijać jeszcze 2 minuty.
Morele pozbawić pestek i przekroić na połowę. Ułożyć na spód tarty, zalać kremem i wstawić do piekarnika. Piec jeszcze 30 minut w 180 stopniach.
Wystudzić przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger