Cudowny, letni deser - tarta z morelami w śmietanowo kremie. Wspaniałe zakończenie letniego obiadu. Bardzo delikatna i wyjątkowo smaczna. Warto zrobić. Wiem, że upały wracają i nikomu w taką pogodę nie chce się odpalać piekarnika ale dla tej tarty warto się pomęczyć. Potem wszyscy Wam będą dziękować zajadając się pysznymi kawałkami tarty.
Tarta z morelami w kremie
Ciasto:
250 g mąki ( orkiszowa,
pszenna)
2 łyżeczki cukru
150 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżka śmietany
Krem:
300 ml śmietany słodkiej
18:
4 żółtka
100 g cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą
wanilią
6-7 moreli
Przygotować ciasto:
Do miski przesiać mąkę i zmieszać z cukrem, dodać
pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę.
Dodać jajko i śmietanę
wyrobić na ciasto.
Ciasto owinąć w folię i włożyć
na co najmniej na godzinę do lodówki.
Okrągłą formę do tarty
wysmarować masłem.
Ciasto rozwałkować tak żeby
wystawało lekko poza formę. Wyłożyć formę ciastem, dokładnie docisnąć boki,
nadmiar ciasta odkroić, uformować z niego kulkę i odłożyć do lodówki.
Dno ciasta w formie ponakłuać
widelcem.
Ciasto wstawić na pół
godziny do lodówki.
Ciasto przykryć folią
aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 10 minut pod
przykryciem, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 5 minut aż się lekko
zarumieni.
Wyciągnąć z piekarnika. Jak
ciasto podczas pieczenia wam "zjedzie" z boków to można je nadkleić
częścią z pozostałego ciasta ( ja tak czasem robię w sytuacji awaryjnej).
Przygotować krem:
Śmietankę zagotować z cukrem
z wanilią, odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem,
gdy masa zbieleje dodawać powoli śmietankę i ubijać jeszcze 2 minuty.
Morele pozbawić pestek i
przekroić na połowę. Ułożyć na spód tarty, zalać kremem i wstawić do
piekarnika. Piec jeszcze 30 minut w 180 stopniach.
Wystudzić przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz