A jeszcze lepsze od jedzenia malin jest jedzenie je razem z czekoladowymi bezami i bitą śmietaną.
I to moja propozycja na dziś - szybki i bardzo efektowny deser - bezy z dodatkiem czekolady, kruche i chrupiące, przełożone bitą śmietaną i malinami. Pracy z nimi niewiele (chociaż trzeba trochę czasu) a efekt murowany!
Bezy czekoladowe z bitą śmietaną i malinami
4 białka
300 g cukru
Szczypta soli
½ tabliczki
gorzkiej czekolady
300 ml
śmietany kremówki 30%
2 łyżki
cukru pudru
300 g malin
Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestygnięcia.
Białka
umieścić w misie miksera z trzepaczką i ubić z solą na sztywno, powoli dodawać
cukier cały czas ubijając do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Mikser
wyłączyć i polać pianę ostygniętą czekoladą, za pomocą łyżki bardzo delikatnie
wmieszać czekoladę tworząc marmurem – wystarczy kilka ruchów łyżką.
Blachę do
pieczenia wyłożyć papierem.
Za pomocą
łyżki formować beziki ( połowę spłaszczyć, reszta może mieć czubki)
Piec w
temperaturze 110 stopni przed 2 godziny, studzić w otwartym piekarniku.
Śmietanę
umieścić w misie miksera z zamontowaną trzepaczką- ubić na sztywno, dodać
cukier i jeszcze chwilę ubijać.
Na płaskie
bezy wyłożyć ubitą śmietanę, na to maliny i przykryć bezą z czubkiem.
Pyszna propozycja na deser. Uwielbiam bezy.
OdpowiedzUsuń