sierpnia 18, 2019

Zapiekanka ze śledziami i ziemniakami


zapiekanka ze śledziem i ziemniakami

To już bardziej jesienne danie, ale co robić jak już w drugiej połowie sierpnia, mimo że lato w pełni, ciepło i słońce, już pod skórą czuję nadchodzącą jesień. Więc cieszcie się latem ale zbierajcie przepisy na jesień. Wtedy ta zapiekanka ze śledziami i ziemniakami będzie w sam raz. Kremowe ziemniaki, podsmażany por, śledzie z cebulką, jajka ze śmietaną - a to wszystko zapieczone pod warstwą tartej bułki dla chrupkości. Nie tylko dla fanów śledzi.



zapiekanka ze śledziami i ziemniakami

Zapiekanka ze śledziami i ziemniakami
Składniki:
Słoik śledzi z cebulką w oleju (ok 500 g)
700 g ziemniaków
1 por 
2 łyżki masła
4 łyżki śmietany kwaśnej 18%
4 jajka
sól, pieprz do smaku
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka masła

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, odcedzić a następnie przecisnąć przez praskę albo rozgnieść widelcem, odstawić do przestygnięcia.
Pora pokroić w półplasterki, podsmażyć na maśle (ok 5 minut), przełożyć do ziemniaków.
Śledzie wyjąć z zalewy, pokroić w drobną kostkę, z zalewy wyjąć ok 1 łyżki cebulki, drobno posiekać -przełożyć razem ze śledziami do ziemniaków.
Śmietanę zmieszać z jajkiem, dodać do reszty składników, posolić i obficie popieprzyć, całość dobrze wymieszać.
Przełożyć do formy do zapiekania, wygładzić a następnie wierzch przejechać kilka razy widelcem, posypać tartą bułką i wyłożyć na wierzch kawałeczki masła.
Zapiekać 35 minut w 180 stopniach.
Podawać z korniszonami.
zapiekanka ziemniaczana ze śledziami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger