lipca 07, 2019

Zapiekany makaron z serem i szynką

zapiekany makaron z serem i szynka

Zapiekany makaron z serem i szynką to rodzinny klasyk obiadowy. Niewyszukane, codzienne danie, które smakuje wszystkim. Makaron mieszamy z serem, jajkiem i śmietaną, dodajemy szynkę, do piekarnika i po 30 minutach gotowe - sycące, pokrzepiające danie. Do tego orzeźwiająca sałatka z pomidora z bazylią i czosnkiem. Czego chcieć więcej:)

Zapiekany makaron z serem i szynką

Składniki:
350 g makaronu (wstążki)
40 g masła + trochę do smarowania formy
2 żółtka
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
50 g startego parmezanu
150 g szynki ( pokrojonej w paseczki
sól, pieprz

Wykonanie:
Formę do zapiekania wysmarować masłem.
Śmietanę wymieszać z żółtkami, parmezanem, posolić, popieprzyć i dodać szynkę.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączyć, przełożyć do miski, dodać masło i pomieszać, żeby się rozpuściło w gorącym makaronie i ładnie go pokryło, dodać mieszankę ze śmietaną i serem, dobrze wymieszać, przełożyć do formy do zapiekania.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć formę z makaronem i piec 15 minut.
Wyjąć, odstawić na 5 minut i podawać.
Można podawać z sałatką pomidorową (pokrojone pomidory, posiekany ząbek czosnku, porwana bazylia, oliwa i ocet balsamiczny, sól, pieprz).
zapiekany makaron z serem i szynką





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger