Chrupiący kurczak w panierce, którego można zjeść jako przekąskę, podać na obiad klasycznie z ziemniakami lub zawinąć z warzywami w tortillach - który to sposób ja najbardziej preferuje. Kurczak jest bardzo delikatny bo najpierw się go marynuje w sosie jogurtowo-majonezowym z dodatkiem miodu i musztardy, a potem obtacza w bułce a następnie piecze w piekarniku (więc nie chłonie tłuszczu z patelni). Danie zdecydowanie kids friendly:)
Pieczony kurczak w panierce z sosem majonezowo-muszardowym
Składniki
pierś z kurczaka (podwójna)
1/2 szklanki majonezu
1/2 szklanki jogurtu
4 łyżki miodu
4 łyżki musztardy
1 ząbek czosnku zmiażdżony
albo drobno posiekany
szczypta ostrej papryki
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
bułka tarta
dodatki:
chlebki pita
sałata
warzywa (ogórek, pomidory,
rzodkiewka )
Wykonanie:
Wymieszać majonez, jogurt,
miód, majonez, czosnek, paprykę, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Podzielić
na 2 części. Jedną przełożyć do większej miski a drugą do pojemnika i schować
do lodówki.
Kurczaka pokroić na paski,
obtoczyć w sosie, który został w misce. Odstawić do
lodówki na godzinę do zamarynowania.
Po godzinie wyjąć kurczaka,
na talerzu wysypać bułkę tartą i obtoczyć każdy kawałek kurczaka.
Kurczaka ułożyć na
blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko skropić oliwą.
Piec w piekarniku nagrzanym
do 180 stopni przez 25 minut.
Podawać z pozostałym sosem
jako przekąska lub zawinięte z sosem i warzywami w pitach lub tortillach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz