lipca 03, 2019

Pieczony kurczak w panierce

kurczak w panierce
Chrupiący kurczak w panierce, którego można zjeść jako przekąskę, podać na obiad klasycznie z ziemniakami lub zawinąć z warzywami w tortillach - który to sposób ja najbardziej preferuje. Kurczak jest bardzo delikatny bo najpierw się go marynuje w sosie jogurtowo-majonezowym z dodatkiem miodu i musztardy, a potem obtacza w bułce a następnie piecze w piekarniku (więc nie chłonie tłuszczu z patelni). Danie zdecydowanie kids friendly:)



kurczak w panierce

Pieczony kurczak w  panierce z sosem majonezowo-muszardowym

Składniki
pierś z kurczaka (podwójna)
1/2 szklanki majonezu
1/2 szklanki jogurtu
4 łyżki miodu
4 łyżki musztardy
1 ząbek czosnku zmiażdżony albo drobno posiekany
szczypta ostrej papryki
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
bułka tarta

dodatki:
chlebki pita
sałata
warzywa (ogórek, pomidory, rzodkiewka )

Wykonanie:
Wymieszać majonez, jogurt, miód, majonez, czosnek, paprykę, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Podzielić na 2 części. Jedną przełożyć do większej miski a drugą do pojemnika i schować do lodówki.
Kurczaka pokroić na paski, obtoczyć w sosie,  który został w misce. Odstawić do lodówki na godzinę do zamarynowania.
Po godzinie wyjąć kurczaka, na talerzu wysypać bułkę tartą i obtoczyć każdy kawałek kurczaka.
 Kurczaka ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko skropić oliwą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Podawać z pozostałym sosem jako przekąska lub zawinięte z sosem i warzywami w pitach lub tortillach.

kurczak w panierce


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger