czerwca 04, 2019

Zapiekanka z botwinką i ryżem

zapiekanka z botwinką i ryżem
Wiosenna zapiekanka z botwinką, ryżem i parmezanem. Czas botwinki niestety dobiega końca więc szybko, spieszcie się, żeby wypróbować przepis bo naprawdę warto. Świetna propozycja na obiad, a resztki doskonale przechowują się w lodówce, można je potem odgrzać pokrojone w plastry na patelni albo zapakować w lunchbox do pracy. Pyszna też na zimno.

Zapiekanka z botwinką i ryżem

Składniki:
100 g ryżu w torebce
1 pęczek botwinki
1 łyżka oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
100 ml śmietany
3 jajka
70 g parmezanu
sol, pieprz
1 łyżka masła
2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:
Ryż ugotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia ( można użyć resztek ugotowanego wcześniej ryżu).
Z botwinki odkroić buraczki i zachować do innego dania.
Liście i łodyżki umyć i obsuszyć.
Liście odkroić i odłożyć na bok.
Łodyżki przekroić na pół.
Na patelnię wlać szklankę wody, dodać łodyżki i zakryć, gotować 5 minut i dodać liście gotować kolejne 5 minut. Odłożyć na sitku do odsączenia i przestygnięcia.
Botwinkę wycisnąć z wody, następnie posiekać łodyżki i liście.
Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć 5 minut, dodać czosnek, chwilę smażyć i dodać posiekaną botwinkę. Smażyć ok 10 minut. Na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać. Odłożyć do miski, dodać ryż i zamieszać, poczekać aż całość trochę przestygnie.
W większej misce wymieszać jajko, śmietanę i parmezan, dodać ryż z botwinką, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Formę do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Przełożyć masę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Piec zapiekankę 35 minut.


zapiekanka z botwinką i ryżem



1 komentarz:

  1. Wow, ale pyszna zapiekanka! Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji kulinarnej oraz za wspaniałą inspirację :). Serdecznie pozdrawiam. A.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger