czerwca 01, 2019

Tarta z rabarbarem truskawkami

tarta z rabarbarem i truskawkami
Idealny wiosenny deser - tarta z rabarbarem i truskawkami, podana z bitą śmietaną albo lodami. Majowo-czerwcowy klasyk. W końcu ciepło i słonecznie. Piękna pogoda długo kazała na siebie czekać w tym roku ale już jej. Uczcijcie jej przyjście tym cudownym ciastem.

Tarta z rabarbarem  truskawkami

Składniki:
Ciasto:
350 g mąki
2 łyżki cukru pudru
200 g zimnego masła
1 żółtko
1 czubata łyżka śmietany kwaśnej 18% lub gęstego jogurtu

Nadzienie:
1 kg rabarbaru
400 g truskawek
100 g cukru pudru

Wykonanie:

Mąkę zmieszać z cukrem.
Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę.
Dodać żółtko i śmietanę wyrobić na ciasto.
Ciasto owinąć w folię i włożyć na co najmniej na godzinę do lodówki.

Rabarbar umyć pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, zasypać cukrem i wstawić na mały ogień - dodać 2 łyżki wody i zagotować.
Gotować na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas aż rabarbar się całkowicie rozpadnie (ok 30 minut).
Odłożyć 5 truskawek a resztę pokroić na kawałki, dodać po 20 minutach do gotującego się rabarbaru.  przed końcem gotowania spróbować i w razie potrzeby dodać więcej cukru.
Masę owocową odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Z ciasta odłożyć 1/3.
Resztę rozwałkować i wyłożyć formę do tarty. Ponakłuwać spód widelcem i wstawić do lodówki jeszcze na 20 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Ciasto przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika, piec 10 minut, zdjąć folię i piec kolejne 5 minut, wyjąć.
Czasem zdarza się, że przy podpiekaniu zjeżdżają boki tarty - w takim wypadku trzeba tartę wystudzić i z części odłożonego ciasta nadsztukować boki.
Pozostałe ciasto rozwałkować i za pomocą foremek do ciasteczek wyciąć serduszka ( albo inne kształty). Na ciasto wylać masę rabarbarową, na wierzch ułożyć ciasteczka.
Wstawić do piekarnika (180 stopni) i piec 25-30 minut.
Ostudzić całkowicie przed podaniem.
Można podawać z bitą śmietaną albo lodami.
tarta z rabarbarem i truskawkami






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger