czerwca 12, 2019

Frittata z ziemniakami i cukinią

frittata z ziemniakami i cukinia
Frittata to moje ulubione wiosenne danie - jej bazą są młode ziemniaczki, plus dodaję do niej różne warzywa, które zostają w mi w lodówce - cukinia, bób, groszek. Ziemniaki zwykle gotuję na zapas przy okazji innego dania i z resztek robię frittatę. Dzisiejsza wersja to ziemniaczki, cukinia, koperek i szczypiorek. Robię do niej zwykle prostą sałatkę z pomidora z czosnkiem i bazylią. Proste, sezonowe, najlepsze.

Frittata z ziemniakami i cukinią
Składniki:
ok 700 g ziemniaków
5 łyżek oliwy
1-2 cukinie
1 cebula
3 ząbki czosnku
pół pęczka koperku
pół pęczka szczypiorki
5-6 jajek
200 ml kwaśniej śmietany
só, pieprz do smaku

Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, przy okazji innego dania, albo wykorzystać resztki.
Ziemniaki pokroić w plasterki.
Na patelnie rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć ziemniaki na rumiano, przełożyć do miski.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. 
Cukinię pokroić w połplasterki.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulkę, chwilę podsmażyć, dodać czosnek i cukinię.
Smażyć ok 10-15 minut aż cukinia się zarumieni i zmięknie. Przełożyć do ziemniaków.
W misce wymieszać jajka ze śmietaną, dodać posiekane zioła, sól, pieprz i wymieszać.
Przełożyć do jajek ziemniaki i cukinię, całość zmieszać.
Na patelni rozgrzać resz†e oliwy, przelać masę z warzywami i postawić na niewielkim ogniu, przykryć przykrywką. Smażyć ok 10-15 minut.
Żeby zarumienić górę można delikatnie przełożyć całość na przykrywkę i potem zsunąć odwrotną stroną na patelnię albo wstawić do piekarnika pod grill ( gdy macie metalową rączkę przy patelni albo zdejmowaną).
Można podawać z jogurtem, sosem tzatziki, sałatką z pomidora.
fittata
Dodaj napis


Danie pachnące ziołami 6.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger