czerwca 20, 2019

Warzywna zupa z indykiem i ryżem

warzywna zupa z indykiem i ryżem

Gdy jest tak ciepło jem raczej mało zup, ale czasem mam ochotę na lekkie warzywne zupy bo w takich młode warzywa smakuję najlepiej. Do tej zupy dodałam mielonego indyka i ryż, więc wyszła całkiem pożywna zupa, w sam raz na samodzielny obiad. Mimo, że nafaszerowana warzywami to będzie też smakować dzieciom.


Warzywna zupa z indykiem i ryżem

Składniki:
2 łyżki masła
1 por
4 gałązki selera naciowego
3 marchewki
2 ząbki czosnku
500 g mięsa mielonego z indyka (z udźca najlepiej)
2 litry rosołku warzywnego
100 g ryżu
100 ml kwaśniej śmietany
1 łyżka soku z cytryny
natka pietruszki
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Pora pokroić w półkrążki, marchewkę w drobną kostkę, selera w plasterki, czosnek posiekać.
W garnku rozgrzać masło, dodać warzywa bez czosnku, smażyć 10 minut, dodać czosnek, smażyć 2-3 minuty.
Warzywa przełożyć do miski.
Do garnka włożyć mięso i przesmażyć ok 10 minut.
Warzywa przełożyć do mięsa, zalać rosołkiem, gotować 15 minut, dodać ryż gotować kolejne 10 minut.
Śmietankę zaprawić gorącą zupą, przelać do zupy, wymieszać.
Dodać sok z cytryny, sól i pieprz oraz posiekaną natkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger