czerwca 25, 2019

Polędwiczka wieprzowa w sosie ze śliwowicą

polędwiczka w sosie ze śliwowicą

Delikatne mięso w aksamitnym, wyrazistym sosie. Polędwiczka wieprzowa w sosie z dodatkiem rozmarynu i śliwowicy to wyjątkowe danie, doskonałe na wyjątkowe okazje. Prosta w wykonaniu i bardzo efektowna, dodatek śliwowicy nadaje sosowi wyjątkowego, głębokiego smaku. Ja ją podałam z pieczonymi ziemniakami i sałatą z pomidorem.

Polędwiczka wieprzowa w sosie ze śliwowicą

Składniki:

1 spora polędwiczka wieprzowa (ok 500-600 g)
2 łyżki masła
1 cebula
40 ml śliwowicy
1 szklanka rosołku wołowego
1 gałązka rozmarynu
100 ml śmietanki 30%
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Polędwiczkę natrzeć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć polędwiczkę z każdej srony na rumiano.
Cebulę drobno posiekać.
Podsmażoną polędwiczkę przełożyć na talerz, a na patelnię ( na tłuszcz po smażeniu polędwiczki) dodać cebulę, smażyć, mieszając co jakiś czas, aż będzie rumiana.
Cebulę zalać wódką, chwilę podgotować, dodać wywar wołowy, przełożyć z powrotem polędwiczkę, dodać całą gałązkę rozmarynu, zakryć przykrywką i dusić 20 minut, obracając polędwiczkę co jakiś czas.
Po 20 minutach przełożyć polędwiczkę na talerz. Wyjąć też rozmaryn.
Do sosu dodać śmietanę, zamieszać i potem zmiksować  sos ( można też zostawić bez miksowania z wyczuwalnymi kawałkami cebuli).
Polędwiczkę pokroić w plastry.
Podawać z sosem, pieczonymi ziemniaczkami i sałatą w sosie vinegret.
polędwiczka wieprzowa w sosie ze śliwowicą





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger