Polędwiczka wieprzowa w sosie ze śliwowicą
Składniki:
1 spora polędwiczka
wieprzowa (ok 500-600 g)
2 łyżki masła
1 cebula
40 ml śliwowicy
1 szklanka rosołku
wołowego
1 gałązka rozmarynu
100 ml śmietanki 30%
sól, pieprz do smaku
Polędwiczkę natrzeć
solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać
masło i obsmażyć polędwiczkę z każdej srony na rumiano.
Cebulę drobno posiekać.
Podsmażoną polędwiczkę
przełożyć na talerz, a na patelnię ( na tłuszcz po smażeniu polędwiczki) dodać
cebulę, smażyć, mieszając co jakiś czas, aż będzie rumiana.
Cebulę zalać wódką,
chwilę podgotować, dodać wywar wołowy, przełożyć z powrotem polędwiczkę,
dodać całą gałązkę rozmarynu, zakryć przykrywką i dusić 20 minut, obracając polędwiczkę
co jakiś czas.
Po 20 minutach przełożyć
polędwiczkę na talerz. Wyjąć też rozmaryn.
Do sosu dodać śmietanę,
zamieszać i potem zmiksować sos (
można też zostawić bez miksowania z wyczuwalnymi kawałkami cebuli).
Polędwiczkę pokroić
w plastry.
Podawać z sosem,
pieczonymi ziemniaczkami i sałatą w sosie vinegret.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz