Drożdżowe bułki z serem i pieczarkami
CIASTO
1 szklanka mleka + 3 łyżki
50 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 jajko
2 żółtka
80 g masła
2 łyżki oleju
500 g mąki
1 łyżeczka soli
NADZIENIE
200 g pieczarek
1 cebula
100 g szynki
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka oregano
100 g żółtego sera
1 łyżka oliwy
szczypta soli
NA WIERZCH
1 żółtko
2 łyżki mleka
garść nasion sezamu
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzać.
W miseczce wymieszać drożdże z łyżeczką cukru, 1 łyżką mąki i 3 łyżkami
ciepłego mleka. Odstwić na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajko i żółtka umieścić w misce, wymieszać.
W dużej misce umieścić mąkę, dodać sól i wymieszać.
Masło rozpuścić i lekko przestudzić.
Do mąki dodać rozczyn, ciepłe mleko, żółtka -wymieszać, dodać masło i olej,
zmieszać i następnie wyrobić ciasto – ok 10-15 minut, żeby było gładkie i
odchodziło od miski i rąk.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-40 minut.
Przygotować nadzienie:
Cebulę posiekać, pieczarki i szynkę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę ok 5 minut aż zmięknie, dodać
pieczarki, smażyć aż puszczą wodę i trochę odparują. Dodać szynkę, przecier
pomidorowy, sól i oregano, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z przestudzonym farszem.
Ciasto podzielić na 10 porcji.
Wziąć kawałek ciasta, rozpłaszczyć w ręce, nałożyć nadzienie, zamknąć i
uformować bułeczkę.
Odkładać złączeniem do doły na wysmarowaną masłem na dużą blachę, zachowując
odstępy – można też upiec tak jak na zdjęciu w dużej, w formie na tartę.
Odstawić bułki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
Mleko wymieszać z żółtkiem – nasmarować każdą bułkę za pomocą pędzelka,
posypać parmezanem.
Piec 25-30 minut w 180 stopniach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz