Makaron ze szpinakiem i łososiem w sosie śmietanowym
2 porcje
Składniki:
250 g makaronu spaghetti
1 łyżka masła
1 porcja świeżego łososia MOWI
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
150 g szpinaku
150 ml kwaśnej śmietany 18%
trochę skórki z cytryny
1/2 łyżeczki soku z cytryny
pół pęczka koperku
sól, pieprz do smaku
parmezan do posypania
Wykonanie:
Ugotować makaron. Odcedzić ale zachować trochę wody z gotowania.
Na patelni rozgrzać masło, wyłożyć łososia i podsmażyć go na rumiano z każdej strony, odłożyć na talerz.
Posiekać czosnek.
Patelnię przetrzeć, dodać oliwę, podsmażyć czosnek 1 min, dodać szpinaki, smażyć aż zmięknie.
Dodać śmietanę, kilka łyżek wody z gotowania, sok i skórkę z cytryny, chwilę gotować mieszając, posolić i popieprzyć do smaku. Przełożyć do sosu makaron i posiekany koperek, wymieszać.
Przełożyć makaron na 2 talerze, na wierzchu ułożyć rozdrobnionego łososia, posypać startym parmezanem i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz