lutego 17, 2019

Schab w sosie paprykowym

schab w sosie paprykowym
Schab w sosie paprykowym z dodatkiem cebulki i pomidorów. Duszony w gęstym sosie, miękki i kruchy.  Doskonała alternatywa dla klasycznych schabowych, świetna propozycja dla tych którzy szukają ciekawego pomysłu na plastry schabu. Do tego ryż albo ziemniaki i jakaś surówka i klasyczny obiad gotowy.

Schab w sosie paprykowym

Składniki:
ok 1 kg schabu pokrojonego w plastry
3 łyżki oleju
2 nieduże cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
 litr rosołku/wywaru warzywnego
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Schab pokroić na plastry, oprószyć sola i pieprzem.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, obsmażyć kawałki z obu stron, odłożyć na talerz.
Cebulę i czosnek posiekać
Na patelnię (nie należy jej myć po mięsie) wlać pozostałą łyżkę oleju, dodać cebulę, smażyć ok 5 minut, dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Dodać obie papryki, wymieszać, wlać rosołek i delikatnie zeskrobać wszystko z patelni, przełożyć na patelnię plastry schabu, dodać liść laurowy i ziele, przykryć przykrywką i dusić na wolnym ogniu 1.5 h.
Na koniec dodać koncentrat, całość dobrze wymieszać i dusić jeszcze 10 minut, w razie potrzeby można dodać trochę wody jak sos będzie za gęsty. Doprawić sola i pieprzem w razie potrzeby.

Jeżeli spodobał Ci się ten przepis polubisz też Wieprzowinę ze śliwkami w piwnym sosie lub Gulasz z szynki w sosie jabłkowo-cebulowym





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger