Schab w sosie paprykowym
Składniki:
ok 1 kg schabu pokrojonego w plastry
3 łyżki oleju
2 nieduże cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
litr rosołku/wywaru warzywnego
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Schab pokroić na plastry, oprószyć sola i pieprzem.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, obsmażyć kawałki z obu stron, odłożyć na talerz.
Cebulę i czosnek posiekać
Na patelnię (nie należy jej myć po mięsie) wlać pozostałą łyżkę oleju, dodać cebulę, smażyć ok 5 minut, dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Dodać obie papryki, wymieszać, wlać rosołek i delikatnie zeskrobać wszystko z patelni, przełożyć na patelnię plastry schabu, dodać liść laurowy i ziele, przykryć przykrywką i dusić na wolnym ogniu 1.5 h.
Na koniec dodać koncentrat, całość dobrze wymieszać i dusić jeszcze 10 minut, w razie potrzeby można dodać trochę wody jak sos będzie za gęsty. Doprawić sola i pieprzem w razie potrzeby.
Jeżeli spodobał Ci się ten przepis polubisz też Wieprzowinę ze śliwkami w piwnym sosie lub Gulasz z szynki w sosie jabłkowo-cebulowym
Jeżeli spodobał Ci się ten przepis polubisz też Wieprzowinę ze śliwkami w piwnym sosie lub Gulasz z szynki w sosie jabłkowo-cebulowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz