Wieprzowina z jabłkiem to świetne połączenie smaków, testowałam je w różnych daniach i zawsze dobrze smakuje. Tym razem zrobiłam gulasz z szynki w sosie z jabłkiem, cebulką, miodem i ketchupem. Miękkie kawałki mięsa w lekko słodkawym sosie. Ja podałam ten gulasz z ryżem i surówką z kapusty, rzodkiewki i marchewki ale można podać z ziemniakami lub makaronem.
Lepiej od razu zrobić podwójną porcję i od razu zamrozić na później. Szybko nabierzecie na niego znów ochoty.
Gulasz z szynki w sosie jabłkowo-cebulowym
Czas przygotowania: 30 minut, czas gotowania: 1,5 godziny
Składniki:
1 kg mięsa z szynki
3 łyżki oleju
2 cebule
1 jabłko
1 łyżeczka Vegety Natur
1 łyżka miodu
2 łyżki sosu sojowego
100 ml ketchupu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
Mięso pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, jabłko zetrzeć na tarce.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i dodać mięso - smażyć, mieszając aż mięso będzie rumiane, przełożyć do garnka.
Dodać pozostałą łyżkę oleju, rozgrzać i dodać cebulkę, smażyć aż zmięknie, dodać czosnek, jeszcze smażyć przez minutę i całość przełożyć do garnka z mięsem, dodać starte jabłko, vegetę natur, posolić i popieprzyć.
Na patelnię wlać wodę i zeskrobać wszystkie smakowite resztki, wlać do garnka i zalać całość wodą tak, żeby całkowicie przykryła mięso.
Gotować na małym ogniu przez około godzinę.
Dodać miód, sos sojowy, ketchup i gotować jeszcze przez 30 minut.
Podawać z ryżem i surówką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz