Ciasto drożdżowe z dynią
Składniki:
1/2 kg mąki tortowej
pół szklanki białek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki pure z dyni
50 g świeżych drożdży
do środka: wisienki, skórka pomarańczowa, rodzynki
kruszonka:
3 łyżki mąki
2 łyżki masła
1 łyżka cukru
na wierzch: 1 żółtko i dwie łyżki mleka
Zrobić rozczyn: w miseczce umieścić drożdże, 1 łyżkę mąki, 1 łyżeczkę cukru i trochę ciepłego mleka- wymieszać aż się drożdże rozpuszczą, odstawić na 10 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Przygotować kruszonkę:w misce umieścić mąkę, cukier i masło wyrobić w palcach kruszonkę, odstawić do lodówki.
Białka ubić ze szczyptą soli, powoli cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier, olej, ciepłe mleko i dynię.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże i białka, wymieszać łyżką a następnie wyrobić ciasto ( przez ok 10 minut) aż będzie gładkie i będzie odstawało od miski i ręki.
Podsypać mąką, odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Ciasto podzielić na dwie części, każdą lekko rozwałkować w prostokąt na długość blaszki, posypać wisienkami i zawinąć w rulon.
Dwie blaszki wysmarować masłem, przełożyć ciasto i zostawić do wyrośnięcia ( ok 30 minut).
Rozmieszać żółtko z mlekiem, posmarować wierzch ciasta i posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto piec ok 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz