Zapiekanka makaronowa to zawsze dobry pomysł na obiad. Tym bardziej kiedy makaron zmieszamy z sosem mięsno-pomidorowym i mozzarellą i całość owiniemy w grillowanego bakłażana. To po prostu musi smakować. Przyznaję trochę z tym owijaniem w bakłażana jest zabawy, ale efekt murowany. Pyszne i efektowne.
Ważne, żeby całość przestudzić przed pokrojeniem na porcje, inaczej może się rozpadać.
Zapiekanka makaronowa z bakłażanem i sosem pomidorowym
Składniki:
4 średnie bakłażany
4 łyżki oliwy
400 g makaronu rurki
2 łyżki oliwy
1 cebula
250 g mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
500 ml passaty pomidorowej
1 łyżeczka oregano
250 g mozzarelli
sól, pieprz do smaku
pomidor do podania
Bakłażana pokroić na cienkie plastry.
Każdy plaster lekko posolić z obu stron i odłożyć.
Po ok. 15 minutach wytrzeć z nich wodę, która się pojawiła a następnie (najlepiej za pomocą pędzelka) posmarować każdy plaster oliwą.
Bakłażany ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Można też usmażyć na patelni grillowej.
Makaron ugotować al dente. Czosnek i cebulę posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę z czosnkiem, chwilę podsmażyć i dodać mięso.
Smażyć ok 10 minut, mieszając i rozdrabniając mięso.
Dodać passatę pomidorową i oregano, gotować 10 minut, lekko przestudzić.
Tortownicę z wyjmowanym brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia.
Dno i boki tortownicy wyłożyć bakłażanami tak, żeby nachodziły na siebie i wystawały poza brzegi tortownicy.
W misce wymieszać makaron, sos z mięsem, startą mozzarellę, posolić i popieprzyć do smaku, przełożyć do tortownicy wyłożonej bakłażanem.
Założyć wystające plastry bakłażana na farsz tak, żeby przykryć wierzch.
Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Przed podaniem przestudzić i pokroić w plastry.
Każdy plaster lekko posolić z obu stron i odłożyć.
Po ok. 15 minutach wytrzeć z nich wodę, która się pojawiła a następnie (najlepiej za pomocą pędzelka) posmarować każdy plaster oliwą.
Bakłażany ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Można też usmażyć na patelni grillowej.
Makaron ugotować al dente. Czosnek i cebulę posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę z czosnkiem, chwilę podsmażyć i dodać mięso.
Smażyć ok 10 minut, mieszając i rozdrabniając mięso.
Dodać passatę pomidorową i oregano, gotować 10 minut, lekko przestudzić.
Tortownicę z wyjmowanym brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia.
Dno i boki tortownicy wyłożyć bakłażanami tak, żeby nachodziły na siebie i wystawały poza brzegi tortownicy.
W misce wymieszać makaron, sos z mięsem, startą mozzarellę, posolić i popieprzyć do smaku, przełożyć do tortownicy wyłożonej bakłażanem.
Założyć wystające plastry bakłażana na farsz tak, żeby przykryć wierzch.
Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Przed podaniem przestudzić i pokroić w plastry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz