Chwilę poczułam wiosnę kilka dni temu, ale szybko się to skończyło, zdaje się też, że idą jakieś poważne mrozy. Zatem rozgrzewającego gotowania ciąg dalszy - dziś potrawka z ciecierzycy z kiełbasą i jarmużem w gęstym pomidorowym sosie. Można zjeść samą albo jako dodatek do ryżu i kaszy. Jedno jest pewne- jedna miska tego dania ogrzeje Was i nakarmi na długo.
Potrawka z ciecierzycy z kiełbasą i jarmużem
Składniki:
1 szklanka ciecierzycy suchej (albo 2 puszki w zalewie)
2 łyżki oleju
2 cebule
300 g kiełbasy
1 ząbek czosnku
100 g jarmużu
½ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka vegety Natur
700 ml passaty pomidorowej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka syropu z agawy( albo miodu)
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Suchą ciecierzycą namoczyć na noc a następnie ugotować do miękkości. Jeżeli używacie ciecierzycy z puszki to należy ją odsączyć.
Cebulę pokroić w kawałki. Jarmuż oddzielić od twardych łodyg i posiekać, czosnek drobniutko pokroić.
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i dodać cebulę, smażyć kilka minut aż zmięknie i dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę, smażyć kilka minut, dodać jarmuż, czosnek, paprykę, vegetę Natur, zamieszać i podsmażyć chwilę. Całość zalać passatą pomidorową, dodać liść laurowy, majeranek, syrop z agawy, sos sojowy, sól i pieprz, dodać ciecierzycę i wymieszać.
Gotować 20 minut, doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.
Podawać posypane natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz