Makaronowa pizza z bakłażanem i mozzarellą
Składniki:
sos pomidorowy:
3 pomidory
łyżka oliwy
ząbek czosnku
pól cebuli
½ łyżeczki oregano
LUB
100 ml gotowego sosu pomidorowego
spód:
200 g makaronu spaghetti
2 łyżki masła
2 jajka
50 g parmezanu
sól
na wierzch:
1 bakłażan
1 łyżka mieszanki ziół włoskich (albo bazylia, oregano)
3 łyżki oliwy
2-3 pomidory
1 czerwona cebula
1 mozzarella 200 g
Przygotowanie:
Pokroić bakłażany w plastry, posypać każdy solą z obu stron i
odstawić na ok 20 minut.
Przygotować sos: Pomidory sparzyć
wrzątkiem, zdjęć skórkę i pokroić w kostkę, cebulkę i czosnek posiekać.
Rozgrzać w małym garnku o grubym dnie oliwę,
przesmażyć ok 3 minut cebulę, dodać czosnek, chwilę podsmażyć i wrzucić
pomidory.
Gotować ok 10 minut, mieszając co jakiś czas.
Sos zblendować i gotować jeszcze ok 5-10
minut aż część płynu odparuje, doprawić solą i pieprzem, dodać oregano.
Można też użyć gotowego sosu pomidorowego, ok
100 ml.
W międzyczasie pokroić pomidory i cebulę w
plastry.
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją.
Przelać makaron zimną wodą
na sitku, odstawić na chwilę, żeby woda odciekła, potem przełożyć do miski i dodać masło.
Poczekać aż masło się rozpuści i dobrze
wymieszać, odstawić na ok 5 minut do przestygnięcia.
Z bakłażanów zetrzeć sól i wodę za pomocą ręcznika papierowego.
Wymieszać w miseczce oliwę i zioła i
nasmarować każdy plaster z obu stron mieszanką ( najlepiej robić to
pędzelkiem).
Plastry bakłażana podsmażyć (najlepiej na patelni grillowej).
Do lekko przestudzonego makaronu dodać jajko
zmieszane z solą, pieprzem i parmezanem, dobrze wymieszać.
Okrągłą formę do zapiekania ( albo formę na ciasto z odpinanym bokiem) wysmarować
masłem albo wyłożyć papierem do pieczenia.
Następnie wyłożyć na dno makaron, dobrze ugnieść zostawiając
wyższe boki.
Na makaron wylać równomiernie sos
pomidorowy, ułożyć naprzemiennie plastry bakłażana, pomidorów i cebuli.
Formę przykryć folią aluminiową. Piec w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Mozzarellę pokroić w plastry. Wyjąć formę, zdjąć folię, wyłożyć na wierzch mozzarelle i wstawić ponownie do piekarnika.
Piec aż mozzarella i rozpuści i lekko
zarumieni.
Wyjąć z piekarnika, odstawić na ok 5 minut
aby całość lekko przestygła, wyjąć z formy. Podawać pokrojone w kawałki
jak pizzę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz