stycznia 13, 2019

Makaronowa pizza z bakłażanem i mozzarellą

makaornowa pizza z bakłażanem
Dziś danie pomiędzy torcikiem (piecze się w tortownicy), zapiekanką i pizzą - bo z dodatkami typowymi dla pizzy - sosem pomidorowym i mozzarellą. Na spodzie chrupiący makaron z dodatkiem parmezanu, na tym sos pomidorowy, grillowany bakłażan i ciągnąca się mozzarella. Pyszności, gwarantuję, że makaronowa pizza posmakuje wszystkim domownikom. Zaletą nad klasyczną pizza, jest też to, że dobrze się ją odgrzewa - na patelni, w piekarniku lub w mikrofalówce, bez straty dla smaku.


Makaronowa pizza z bakłażanem i mozzarellą
Składniki:

sos pomidorowy:
3 pomidory
łyżka oliwy
ząbek czosnku
pól cebuli
½ łyżeczki oregano

LUB
100 ml gotowego sosu pomidorowego 

 spód:
200 g makaronu spaghetti
2 łyżki masła
2 jajka
50 g parmezanu
sól

 na wierzch:
1 bakłażan
1 łyżka mieszanki ziół włoskich (albo bazylia, oregano)
3 łyżki oliwy
2-3 pomidory
1 czerwona cebula
1 mozzarella 200 g

Przygotowanie:
Pokroić bakłażany w plastry, posypać każdy solą z obu stron i odstawić na ok 20 minut.
Przygotować sos:  Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjęć skórkę i pokroić w kostkę, cebulkę i czosnek posiekać.
Rozgrzać w małym garnku o grubym dnie oliwę, przesmażyć ok 3 minut cebulę, dodać czosnek, chwilę podsmażyć i wrzucić pomidory.
Gotować ok 10 minut, mieszając co jakiś czas.
Sos zblendować i gotować jeszcze ok 5-10 minut aż część płynu odparuje, doprawić solą i pieprzem, dodać oregano.
Można też użyć gotowego sosu pomidorowego, ok 100 ml.
W międzyczasie pokroić pomidory i cebulę w plastry.
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją.
Przelać makaron zimną wodą na sitku, odstawić na chwilę, żeby woda odciekła, potem przełożyć do miski i dodać masło.
Poczekać aż masło się rozpuści i dobrze wymieszać, odstawić na ok 5 minut do przestygnięcia.
Z bakłażanów zetrzeć sól i wodę za pomocą ręcznika papierowego.
Wymieszać w miseczce oliwę i zioła i nasmarować każdy plaster z obu stron mieszanką ( najlepiej robić to pędzelkiem).
Plastry bakłażana podsmażyć (najlepiej na patelni grillowej).
Do lekko przestudzonego makaronu dodać jajko zmieszane z solą, pieprzem i parmezanem, dobrze wymieszać.
Okrągłą formę do zapiekania ( albo formę na ciasto z odpinanym bokiem) wysmarować masłem albo wyłożyć papierem do pieczenia.
Następnie wyłożyć na dno makaron, dobrze ugnieść zostawiając wyższe boki.
Na makaron wylać równomiernie sos pomidorowy, ułożyć naprzemiennie plastry bakłażana, pomidorów i cebuli.
Formę przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Mozzarellę pokroić w plastry. Wyjąć formę, zdjąć folię, wyłożyć na wierzch mozzarelle i wstawić ponownie do piekarnika.
Piec aż mozzarella i rozpuści i lekko zarumieni.
Wyjąć z piekarnika, odstawić na ok 5 minut aby całość lekko przestygła, wyjąć z formy. Podawać pokrojone w kawałki jak pizzę.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger