Pyszne kakaowe ciasteczka obtoczone z cukrze i cynamonie na przywitanie Nowego Roku. Słodkie, chrupiące z zewnątrz i lekko miękkie w środku. Żeby dobrze zacząć rok i zanim się oddamy noworocznym postanowieniom, dietom i ograniczeniom. Nie ma co tak od razu, lepiej od następnego poniedziałku :) :)
Szczęśliwego Nowego Roku!
Kakaowe ciasteczka w cukrze i cynamonie
Składniki:
2
szklanki mąki
4 łyżki
kakao
½
łyżeczki sody
¼
łyżeczki soli
110 g
masła (miękkie)
½
szklanki cukru
2 jajka
4 łyżki
brązowego cukru
2/3
łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Do miski wsypać przesianą mąkę wraz z kakao, dodać sodę i sól i całość wymieszać.
Masło umieścić w misce dodać cukier i zmiksować -kilka minut aż masło będzie jasne i puszyste.
Do masła dodawać po jednym jajku, cały czas miksując.
Do masła
z jajkiem dodać 4 łyżki mieszanki suchych składników, zmiksować na małych
obrotach, dodać kolejne 4 i zmiksować a następnie wsypać resztę - na bardzo wolnych obrotach zmiksować na kruszonkę a potem ręką zagnieść ciasto.
Z ciasta
formować małe kulki ( wielkości orzecha włoskiego).
Na
talerzu wymieszać cukier z cynamonem.
Każdą
kulkę obtoczyć w cynamonowym cukrze.
Blachę
do pieczenia wyłożyć papierem.
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni.
Kuleczki
spłaszczać w ręku i układać na papierze –trzeba zachować pomiędzy nimi lekki odstęp bo będą
trochę rosły.
Piec 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz