Świąteczne biscotti z żurawiną, pistacjami i skórką pomarańczy
Składniki:
2/3 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
2 jajka
łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
2 szklanki mąki
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g obranych pistacji
150 g żurawiny suszonej
Przygotowanie:
Olej zmiksować z cukrem i jajkami, dodać skórkę z pomarańczy i zmieszać.
W drugiej misce zmieszać mąkę, sól i proszek.
Połączyć składniki, zmiksować ciasto (będzie dosyć gęste) dodać żurawinę i pistacje i zmieszać łyżką.
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta uformować długi wałek - piec przez 35 minut, odstawić do ostygnięcia na 10 minut i potem pokroić na lekko ukośne plastry ( ok 1 cm na grubość).
Ciastka ułożyć na blachę i piec kolejne 15 minut w 140 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz