Dziś doskonała propozycja na obiad świąteczny - gulasz wołowy z czekoladą, śliwką i skórką pomarańczową. Mięso jest uprzednio marynowane w winie (więc trzeba na to brać poprawkę czasową) a potem długo duszone z warzywami i śliwką, na koniec dodajemy czekoladę. Przed podaniem posypujemy gulasz natką pietruszki i skórką pomarańczową. Czekolada, śliwki i pomarańcza - to sprawia, że całość ma bardzo świąteczny charakter. Gulasz można przygotować wcześniej i w święta tylko odgrzać.
Gulasz wołowy z czekoladą i skórką pomarańczową
Składniki:
2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka octu balsamicznego
1 liść laurowy
po 1 łyżeczce: cynamonu i gałki muszkatołowej
2 ziarna ziela angielskiego
1 kg mięsa mielonego
3 łyżki oliwy
1 cebula
2 gałązki selera naciowego
3 ząbki czosnku
2 marchewki
100 g suszonej śliwki
skórka z połowy pomarańczy
sól, pieprz do smaku
pół pęczka natki pietruszki
Dodać wino, ocet balsamiczny, liść laurowy,
cynamon i gałkę oraz ziele – wymieszać.
Mięso pokroić na kawałki, dodać do marynaty,
zostawić na minimum 2 godziny a najlepiej na noc.
Mięso wyjąć z marynaty i obsuszyć ręcznikiem papierowym,
marynatę przecedzić i zachować.
Cebulę posiekać, seler pokroić w drobną
kostkę, marchewką w większą kostkę, czosnek posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę aż sie
zarumieni, dodać czosnek, marchewkę i seler naciowy i smażyć ok 10 minut,
mieszając. Warzywa przełożyć do garnka, na patelnię wrzucić osuszone mięso.
Smażyć mięso w dwóch partiach aż się zarumieni i przełożyć do warzyw.
Do garnka dodać marynatę i dolać 1 szklankę
wody, włożyć śliwki i gotować całość na wolnym ogniu ok 2,5 godziny aż mięso
będzie miękkie.
Na samy końcu dodać czekoladę, doprawić solą
i pieprzem.
Posiekać natkę, zetrzeć skórkę z pomarańczy
– posypać gulasz na talerzach.
Podawać z kaszą (pęczka, gryczana) albo
ziemniakami.
pyszne połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuń