Śledzie w marchewce i pomidorach
Składniki:
1/2 kg śledzi matjas
2 cebule
2 marchewki
1/4 szklanki oleju
1/2 łyżeczki cukru
ziele angielskie ( 2 ziarna)
liść laurowy
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
pół pęczka koperku
pół pęczka koperku
Marchewki zetrzeć na grubej tarce, cebulę drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilę podsmażyć i dodać marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie- dusić przez ok 10 minut, podlać odrobiną wody, dodać cukier, sól i pieprz- dusić kolejne 4 minut, dodać przecier i sok z cytryny, dusić 5 minut, na koniec dodać posiekany koperek i w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem i odstawić do ostygnięcia.
Śledzie pokroić w kostkę - ułożyć w niskich szklankach ( albo w szklanej misce) śledzie na zmianę z warzywami, odstawić do lodówki przed podaniem na minimum godzinę a najlepiej całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz