grudnia 17, 2018

Śledzie w marchewce i pomidorach

śledzie w marchewce
Pomysł na przekąskę - śledzie w marchewce i pomidorach - podobne w smaku i przygotowaniu do ryby do grecku. Sprawdzą się na wigilijnym stole ale też jako przystawka w świątecznych obiadach. Można podać tak jak na zdjęciu- w indywidualnych porcjach albo zrobić wszystko w jednej (najlepiej szklanej) misce.

Śledzie w marchewce i pomidorach

Składniki:
1/2 kg śledzi matjas
2 cebule
2 marchewki
1/4 szklanki oleju
1/2 łyżeczki cukru
ziele angielskie ( 2 ziarna)
liść laurowy
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
pół pęczka koperku

Marchewki zetrzeć na grubej tarce, cebulę drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilę podsmażyć i dodać marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie- dusić przez ok 10 minut, podlać odrobiną wody, dodać cukier, sól i pieprz- dusić kolejne 4 minut, dodać przecier i sok z cytryny, dusić 5 minut,  na koniec dodać posiekany koperek i w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem i odstawić do ostygnięcia.
Śledzie pokroić w kostkę - ułożyć w niskich szklankach ( albo w szklanej misce) śledzie na zmianę z warzywami, odstawić do lodówki przed podaniem na minimum godzinę a najlepiej całą noc.

śledzie w marchewce z pomidorami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger