Grudzień nam nastał, czas pomyśleć o Świętach. Rozsądnie rozejrzeć się teraz za prezentami zanim zacznie się przedświąteczny amok w sklepach. Można też zacząć myśleć o świątecznym menu i powoli gromadzić inspiracje. Ruszamy więc z serią przepisów świątecznych - będą dania wigilijne, propozycje na uroczyste obiady i wystawne ciasta. Zaczynam od śledzia, bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii. Moja propozycja to śledź z żurawiną w sosie curry, jak nie próbowaliście tego połączenia to czas najwyższy.
Śledź z żurawiną w curry
Składniki:
opakowanie śledzi matjas (250 g)
1 cebula
szczypta cukru
1/3 szklanki suszonej żurawiny
50 ml oleju
1/2 łyżeczki curry
2 łyżeczki soku z cytryny
pieprz
Śledzie pokroić w kawałki, odłożyć do miski, popieprzyć.
Cebulę pokroić w cienkie pół-krążki, dodać połowę soku z cytryny i cukier - wymieszać.
Wymieszać olej z curry - zalać śledzie, dodać cebulę i żurawinę i delikatnie zmieszać całość.
Odstawić na minimum 3 godziny, najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz