listopada 25, 2018

Pomidorowa zupa curry z fasolą i szpinakiem

pomidorowa zupa curry z fasola i szpinakiem
Lekkie przeziębienia depczą nam po piętach więc staram się gotować tak, by nie ułatwiać im sprawy. Najlepiej sprawdzają się rozgrzewające zupy pełne przypraw. Mój dzisiejszy obiad to pomidorowa zupa curry z fasolą i szpinakiem z dodatkiem imbiru i kurkumy, ostra i lekko słodkawa dzięki dodatkowi miodu. Pyszna - musiałam się od razu podzielić tym przepisem.

Pomidorowa zupa curry z fasolą i szpinakiem
Czas przygotowania: ok 50-60 minut
5 porcji

Składniki
1 łyżka oleju
1 duży por 
1 cebula
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki przyprawy curry
szczypta cayenne
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego korzenia imbiru
2 marchewki
puszka pomidorów krojonych
1 litr wywaru warzywnego
1 łyżeczka miodu albo syropu z agawy
2 szklanki ugotowanej fasoli ( albo dwie puszki po odsączeniu)
3 duże garście szpinaku
1 łyżka soku z cytryny
opcjonalnie - sól,pieprz do smaku

Por pokroić w półplasterki (tylko biała część), cebulę posiekać.
W garnku rozgrzać olej, dodać pora i cebulę wraz z liściem laurowym i solą, smażyć ok 10 minut aż warzywa zmiękną.
Dodać marchewkę, wymieszać, dodać kurkumę, curry i cayenne, smażyć kolejne 5 minut, dodać stary imbir i posiekany czosnek, smażyć 2-3 minuty.
Dodać pomidory i rosołek oraz miód, gotować ok 20 minut aż marchewka zmięknie.
Dodać fasolę, gotować 5 minut, dodać szpinak i wymieszać.
Doprawić sokiem z cytryny oraz solą  i pieprzem w razie potrzeby.

pomidorowa zupa curry z fasolą i szpinakiem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger