Pomidorowa zupa curry z fasolą i szpinakiem
Czas przygotowania: ok 50-60 minut
5 porcji
Składniki
1 łyżka oleju
1 duży por
1 cebula
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki przyprawy curry
szczypta cayenne
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego korzenia imbiru
2 marchewki
puszka pomidorów krojonych
1 litr wywaru warzywnego
1 łyżeczka miodu albo syropu z agawy
2 szklanki ugotowanej fasoli ( albo dwie puszki po odsączeniu)
3 duże garście szpinaku
1 łyżka soku z cytryny
opcjonalnie - sól,pieprz do smaku
Por pokroić w półplasterki (tylko biała część), cebulę posiekać.
W garnku rozgrzać olej, dodać pora i cebulę wraz z liściem laurowym i solą, smażyć ok 10 minut aż warzywa zmiękną.
Dodać marchewkę, wymieszać, dodać kurkumę, curry i cayenne, smażyć kolejne 5 minut, dodać stary imbir i posiekany czosnek, smażyć 2-3 minuty.
Dodać pomidory i rosołek oraz miód, gotować ok 20 minut aż marchewka zmięknie.
Dodać fasolę, gotować 5 minut, dodać szpinak i wymieszać.
Doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem w razie potrzeby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz