Sernik z likierem Baileys i migdałami w karmelu
Spód
1 opakowanie herbatników
digestive
100 g stopionego masła
Masa serowa
500 ml śmietany kremówki
30%
200 g gorzkiej czekolady
łyżeczka kawy
rozpuszczalnej
500 g sera na serniki
¾ szklanki cukru
½ szklanki likieru Baileys
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 jajka
Migdały karmelu
50 g masła
60 g brązowego cukru
1 łyżka miodu
Tortownicę wyłożyć papierem
do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 170
stopni.
Ciasteczka pokruszyć na
bardzo drobno (można w mikserze albo ręcznie) wlać do nich roztopione masło,
wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy, ugnieść.
Wstawić do piekarnika i piec
ok 7 minut.
Czekoladę pokruszyć i
włożyć do miski.
Podgrzać śmietanę ale jej
nie gotować, zalać pokruszoną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Dodać kawę i
wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.
Ser utrzeć z cukrem,
następnie wmiksować mąkę ziemniaczaną. Powoli dolać likier a następnie dodawać
po jednym jajku, cały czas miksując masę.
Na końcu dodać czekoladę ze
śmietaną. Wymieszać i nałożyć na przestygnięty spód.
Wstawić do piekarnik nagrzanego
do 160 stopni i piec 50 minut.
Odstawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej całą noc). Przygotować
posypkę: Uprażyć migdały w piekarniku. Na patelni rozgrzać masło z miodem i
cukrem. Dodać migdały. Masę wylać na wyłożoną papierem blachę do pieczenia i
piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 8 minut. Wystudzić, połamać
na kawałki i zmiksować na chrupką posypkę.
Wykorzystać do udekorowania
sernika (np. posypać po wierzchu lub obtoczyć boki).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz