grudnia 05, 2018

Sernik z likierem Baileys i migdałami w karmelu

sernik z likierem baileys i migdałami w karmelu

Wyjątkowy, czekoladowy sernik z likierem Baileys na ciasteczkowym spodzie, posypany migdałami w karmelu. Bardzo kremowy, łączący różne smaki i tekstury- od lekko słonawych ciasteczek digestive na spodzie, przez pyszną czekoladowo- serową masę z nutką kawową i likierem Baileys, do chrupkich, słodkich migdałów w karmelu. Myślicie, że to lekka przesada i rozpusta? Być może, ale kiedy jak nie w Święta? :) :) 




Sernik z likierem Baileys i migdałami w karmelu


Spód
1 opakowanie herbatników digestive
100 g stopionego masła

Masa serowa
500 ml śmietany kremówki 30%
200 g gorzkiej czekolady
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
500 g sera na serniki
¾ szklanki cukru
½ szklanki likieru Baileys
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 jajka

Migdały karmelu
50 g masła
60 g brązowego cukru
1 łyżka miodu

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Ciasteczka pokruszyć na bardzo drobno (można w mikserze albo ręcznie) wlać do nich roztopione masło, wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy, ugnieść.
Wstawić do piekarnika i piec ok 7 minut.
Czekoladę pokruszyć i włożyć do miski.
Podgrzać śmietanę ale jej nie gotować, zalać pokruszoną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Dodać kawę i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.
Ser utrzeć z cukrem, następnie wmiksować mąkę ziemniaczaną. Powoli dolać likier a następnie dodawać po jednym jajku, cały czas miksując masę.
Na końcu dodać czekoladę ze śmietaną. Wymieszać i nałożyć na przestygnięty spód.
Wstawić do piekarnik nagrzanego do 160 stopni i piec 50 minut.
 Odstawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej całą noc). Przygotować posypkę: Uprażyć migdały w piekarniku. Na patelni rozgrzać masło z miodem i cukrem. Dodać migdały. Masę wylać na wyłożoną papierem blachę do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 8 minut. Wystudzić, połamać na kawałki i zmiksować na chrupką posypkę.
Wykorzystać do udekorowania sernika (np. posypać po wierzchu lub obtoczyć boki).


czekoladowy sernik baileys z migdałami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger