Gęstych, pożywnych rozgrzewających zup nigdy dość. Dziś prosta zupa grochowa krem z dodatkiem wędzonej szynki. Zapewniam, że talerz takiej zupy nakarmi każdego. Wiem, że w klasycznej grochówce są też ziemniaki, ale ja właśnie lubię ją w tej formie, bez ziemniaków, zmiksowanej na krem i z chrupiącą grzanką.
Zupa grochowa z szynką
2 łyżki oliwy
2 łodygi selera naciowego
1 por
3 marchewki
400 g grochu
2 litry wywaru warzywnego ( albo
rosołku drobiowego)
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka soku z cytryny
só, pieprz
DO PODANIA
200 g szynki wędzonej
Seler pokroić w kawałki, por posiekać, marchewkę pokroić w kostkę.
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać warzywa i smażyć ok 10 minut aż się zaumienią.
Zalać rosołkiem, doprowadzić do wrzenia.
Groch przepłukać, dodać do zupy, gotować całość aż groch zmięknie.
Całość zmiksować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać majeranek i wymieszać.
Podawać zupę z szynką pokrojoną na kawałki i grzanką z chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz