listopada 01, 2018

Zapiekanka makaronowa z porem i sosem pomidorowym

Dziś bardzo efektowne danie: porowo-serowa zapiekanka makaronowa podana z sosem pomidorowym. Całość otulona jest porami, dzięki czemu po lekkim ostudzeniu można pokroić w ładne plastry i podać polane sosem. Bardzo ładnie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Jeżeli chcecie zachwycić gości - to jest właśnie idealne danie. Sos pomidorowy można zrobić samodzielnie albo dla ułatwienia całego procesu użyć gotowego.


Zapiekanka makaronowo-porowa z sosem pomidorowym

SOS
250 ml gotowego sosu pomidorowego
albo:
4 duże pomidory
łyżka oliwy,
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki cukru
łyżeczka octu balsamicznego
sól, pieprz

3 grube pory
200 g makaronu penne
łyżka masła
duża garść szpinaku ( ok 100 g)
50 g parmezanu
3 jajka
250 serka ricotta
łyżeczka musztardy
kromka bułki bez skórki ( może te być kajzerka wydrążona ze środka)
sól, pieprz

Jeżeli sami przygotowujecie sos:
Pokroić pomidory, posiekać czosnek. W garnku rozgrzać oliwę, dodać czosnek, podsmażyć chwilę i dorzucić pomidory.
Gotować sos ok 15 minut, następnie za pomocą ręcznego blendera zmiksować  i gotować następne 10 minut na dużym ogniu mieszając co jakiś czas.
Doprawić cukrem, solą pieprzem i octem, można też przecedzić żeby pozbyć się ziarenek i skórek, które się nie zblenowały (będzie jedwabisty) ale nie jest to konieczne.
Zapiekanka:
Z porów ściągnąć 4 zewnętrzne warstwy (przecinając delikatnie każdą  zewnętrzną warstwę delikatnie nożem wzdłuż), umyć. Zagotować wodę- ściągnięte warstwy pora wrzucić do wrzutka i zblanszować. Wyciągnąć z wody i odsączyć.
Resztę pora posiekać i usmażyć ok 5 minut na maśle, odstawić.
Ugotować makaron na pół twardo.
Do miski przełożyć pora, parmezan, ricottę, szpinak, jajka, musztardę, bułkę, sól i pieprz i całość zmiksować.
Do powstałej masy dodać makaron i wymieszać.
Wysmarować podłużną formę do zapiekanki albo blachę do pasztetu masłem.
 Na dno blachy wyłożyć jeden zblanszowany kawałki pora. Kolejne paski układać tak, żeby krótszym bokiem nachodziły na pasek na spodzie i wystawały poza formę. Poukładać tak wszystkie paski pora, żeby trochę nachodziły na siebie i w efekcie wypełniły spód i boki blachy wystając poza nią (do założenia potem).
Do tak wyłożonej formy wyłożyć masę z makaronem, wygładzić. Następnie zawinąć do wewnątrz wystające kawałki pora, przykryć folią aluminiową.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Następnie przestudzić ok 10-15 minut, wyłożyć na deskę do krojenia lub podłużny półmisek. Odczekać jeszcze z 5 minut i pokroić na plastry.
 Podawać polane sosem pomidorowym.


3 komentarze:

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger