Dziś danie idealne na obiad na wynos. Coś pomiędzy sałatką a kaszotto - kasza pęczak z kurczakiem i brokułami z dodatkiem płatków migdałowych i szczypiorku. Można zapakować do słoika albo pudełka lunchowego i potem zjeść na zimno jak sałatkę albo odgrzać na ciepły posiłek.
Pęczak z kurczakiem i brokułami
1 szklanka kaszy pęczak
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka pasty chilli (np harissy)
1 łyżeczka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
szczypta soli i szczypta pieprzu
1 brokuł
60 g płatków migdałowych
pół pęczka szczypiorku
SOS
4 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
Pęczka przepłukać, zalać 2,5 szklanki wody i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu aż kasza będzie miękka.
W tym czasie jak kasza się gotuje zamarynować kurczaka - w misce wymieszać oliwę, harissę, sok z cytryny, posiekany czosnek,sól i pieprz. Kurczaka pokroić na kawałki, dodać do marynaty, wymieszać i odstawić do lodówki.
Brokuły podzielić na różyczki i ugotować- ale tak żeby zostały lekko twardawe ( najlepiej na parze).
Ugotowaną kaszę rozpulchnić widelcem i odstawić do ostygnięcia.
Kurczaka usmażyć na rumiano.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
Składniki sosu wymieszać w słoiku.
Pęczak wymieszać z kurczakiem i brokułami, dodać połowę płatków migdałowych i posiekany szczypiorek, wlać sos i wymieszać.
Podawać posypane resztą płatków migdałowych.
Pęczak kocham! Jadam często i w wielu połączeniach. Uważam, że to bardzo niedoceniana kasza (choć powoli się to zmienia), a ma przecież tyle wartości odżywczych.
OdpowiedzUsuńja też ją lubię jako dodatek do dań, do zup, do gulszy, do zapiekanek...:) pyszne, pożywne i treściwe
Usuń