października 26, 2018

Tarta z jabłkami i żurawiną


100% jesienie w jesieni - tarta z jabłkami i żurawiną na kruchym cieście.
Wyjątkowo smaczne i efektowne ciasto. Kruchy spód, na to jabłka z cynamonem i żurawiną obtoczone w karmelu, na wierzchu krucha kratka z ciasta posypana cukrem. Na pewno chcielibyście zjeść kawałek.
Nie jestem fanką jesieni, złota, piękna i słoneczna ma swój urok, ale jednak perspektywa zimy jest dla mnie zawsze mniej lub więcej przygnębiająca. Melancholia jest wpisana w jesień. A takie smakołyki pomagają sobie poradzić z sytuacją. Jedzcie ciasta jesienią.

Tarta z jabłkami i żurawiną
Składniki:
Ciasto:
350 g mąki
200 g masła
2 łyżki śmietany 18%
1 zółtko
2 łyżki cukru
szczypta soli

Nadzienie:
6 średniej wielkości jabłek ( najlepiej reneta albo antonówka)
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki wody
100 gram masła
1 łyżka mąki
2 łyżki skrobi kukurydzianej albo mąki ziemiaczanej
½ szklanki cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka suszonych żurawin

do wykonczenia ciasta
łyżeczka brązowego cukru
1 żółtko
1 łyżka mleka

Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać masło pocięte na kawałki, wyrobić w palcach na kruszonkę. Dodać jajko i śmietanę, wyrobić ciasto, odłożyć do lodówki.
Obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, wykroić środki. Ćwiartki pokroić na plasterki.
W misce wymieszać sok z cytryny z wodą- obtoczyć w soku plasterki jabłek. Odstawić.
Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i skrobię, przesmażyć przez chwilę, dodać cukier i cynamon. Dobrze wymieszać i smażyć ok 3 minut. Dodać jabłka wraz z sokiem i żurawiną, wymieszać i smażyć kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu, żeby jabłka się dobrze obtoczyły w karmelu, zdjąć z ognia i odstawić.
Z ciasta odkroić ¼ części i  odłożyć.
Resztę ciasta rozwałkować i wyłożyć formę do tarty. Na cieście wyłożyć jabłka.
Odłożone wcześniej ciasto rozwałkować w prostokąt długości średnicy formy i pokroić w paski. Paski ułożyć w kształt kratki na jabłkach.
Rozrobić żółtko z mlekiem - posmarować pędzelkiem paski na tarcie i posypać cukrem.
Piec w piekarniki nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.






2 komentarze:

  1. Smakowita tarta :) Też lubię do jabłek dorzucić żurawinę, bardzo fajne zestawienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja za to uwielbiam jesień - nawet tą melancholijną. I wszystkie jesienne wypieki :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger