listopada 19, 2018

Buraczane kopytka z rukolą i sosem z sera pleśniowego

buraczane kopytka z rukola i sosem plesniowym
Gdyby zrobić głosowanie na najbardziej kojące dania, takie comfort food po polsku to zakładam się, że kopytka byłyby w czołówce. Kojarzymy je z każdego domu, miękkie kluski, najczęściej oblepione jakimś pysznym sosem. U nas zawsze robiło się je jak zostało ziemniaków z obiadu, więc nie tylko comfort food ale też zero waste:))
Ja dziś trochę mniej klasycznie -  proponuję buraczane kopytka, podane z rukolą, sosem z sera pleśniowego i posypane orzechami. Jeden burak nadaje kopytkom niesamowitego, różowego koloru - kopytka pięknie wyglądają z zieloną rukolą, polane gęstym sosem. I smakują też obłędnie. Boskie połączenie smaków. 

Buraczane kopytka z rukolą i sosem z sera pleśniowego
Kopytka:
1 kg ziemniaków
1 duży burak
2 szklanki mąki pszennej (dodatkowo do podsypywania)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli

Sos:
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
100 g sera pleśniowego
150 ml śmietanki 18%
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku

Do podania:
rukola
orzechy włoskie

Ziemniaka ugotować ( lub upiec). Można też użyć gotowych ugotowanych buraków. Ugotowanego buraka pokroić na kawałki i zblendować.
Ziemniaki ugotować w łupinkach, lekko przestudzić, obrać i przecisnąć przez praskę.
Do miski dodać ziemniaki, buraka, mąkę, jajko i sól - wyrobić ciasto, w razie potrzeby ( gdy będzie zbyt klejące) dodać więcej mąki. Odłożyć ciasto na 20 minut.
Stolnicę wysypać mąką. Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej uformować długi wałek, pokroić na kawałki.
W garnku ugotować 2 litry wody, partiami gotować kopytka, aż wypłyną na wierzch i potem jeszcze ok 2 minut.
Przygotować sos: na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek, chwilę smażyć dodać ser i śmietanę - gotować aż ser się rozpuści, dodać sok z cytryny, sól  i pieprz do smaku.
Kopytka podawać ułożone na rukoli, polane sosem i posypane orzechami.


2 komentarze:

  1. Uroczo się prezentują, takie różowiutkie :) Robiłam już zielone kopytka ze szpinakiem, muszę i ten zestaw wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa:) i mam nadzieję będą smakować:)

      Usuń

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger