Zupa z
kurkami i kukurydzą
Porcje: 4
Czas przygotowania: 50 minut
150 g
boczku wędzonego pokrojonego na cienkie plasterki
1 duża
cebula
litrowe
wiaderko kurek
3 duże
ziemniaki
2 litry
wywaru warzywnego ( albo rosołku).
1 świeża
kukurydza
4
czubate łyżki śmietany 18%
pół
pęczka koperku
1 łyżka
soku z cytryny
sól,
pieprz do smaku
Boczek pokroić na kawałki. Rozgrzać patelnię i usmażyć na niej boczek (bez dodawania tłuszczu) na rumiano z obu stron- zdjąć z patelni i przełożyć na ręcznik papierowy.
Posiekać cebulę, dodać na patelnię z wytopionym tłuszczem z boczku, smaży ok 5 minut mieszając.
Kurki oczyścić i posiekać - dodać do cebuli, smażyć na dużym ogniu aż się zarumienią.
Zupę zalać rosołkiem i doprowadzić do wrzenia.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę - dodać do zupy.
Kukurydzę oskrobać z kolby - dodać do zupy. Całość gotować aż ziemniaki i kukurydza będą miękkie (15-20 minut).
W misce wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami gorącego wywaru - dodać do zupy, doprawić cytryną, solą i pieprzem. Na koniec dodać koperek. Wymieszać, zestawić z ognia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz