października 17, 2018

Zupa z kurkami i kukurydzą

Kurki już się kończą ale jeszcze można je dostać więc rzutem na taśmę publikuję przepis na aromatyczną zupę z kurkami, kukurydzą i boczkiem. Z dodatkiem śmietany i dużej ilości koperku. Bardzo udane połączenie smaków, pożywny i rozgrzewający obiad.


Zupa z kurkami i kukurydzą
Porcje: 4
Czas przygotowania: 50 minut

150 g boczku wędzonego pokrojonego na cienkie plasterki
1 duża cebula
litrowe wiaderko kurek
3 duże ziemniaki
2 litry wywaru warzywnego ( albo rosołku).
1 świeża kukurydza
4 czubate łyżki śmietany 18%
pół pęczka koperku
1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

Boczek pokroić na kawałki. Rozgrzać patelnię i usmażyć na niej boczek (bez dodawania tłuszczu) na rumiano z obu stron- zdjąć z patelni i przełożyć na ręcznik papierowy.
Posiekać cebulę, dodać na patelnię z wytopionym tłuszczem z boczku, smaży ok 5 minut mieszając.
Kurki oczyścić i posiekać - dodać do cebuli, smażyć na dużym ogniu aż się zarumienią.
Zupę zalać rosołkiem i doprowadzić do wrzenia.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę - dodać do zupy.
Kukurydzę oskrobać z kolby - dodać do zupy. Całość gotować aż ziemniaki i kukurydza będą miękkie (15-20 minut).
W misce wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami gorącego wywaru - dodać do zupy, doprawić cytryną, solą i pieprzem. Na koniec dodać koperek. Wymieszać, zestawić z ognia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger