Dziś danie bardzo kojące i rozgrzewające - kremowe risotto z grzybami leśnymi i boczkiem, aromatyzowane natką pietruszki, z dodatkiem mascaropone. Danie po którym następuje błogość w brzuchu i ogólna szczęśliwość.
Risotto z grzybami
300
gram grzybów leśnych
400 gram ryżu do
risotto ( np. arborio)
1 cebula
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy
200 ml białego wytrawnego
wina
litr rosołku warzywnego
5 grubych plasterków
wędzonego boczku
garść natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
2 czubate łyżki mascarpone
sól, pieprz do smaku
Grzyby oczyścić pokroić na plasterki.
Rozgrzać po łyżce masła i oliwy na patelni i wrzucić
grzyby.
Smażyć na dużym ogniu przez ok 8- 10 minut.
W przypadku małej patelni lepiej podzielić smażenie
na 2 partie – chodzi o to żeby grzyby się szybko podrumieniły a nie zaczęły
dusić.
Pokroić boczek w kosteczkę i usmażyć na chrupko, odsączyć
z tłuszczu i odstawić.
Posiekać cebulę na drobną kostkę.
W garnku rozgrzać łyżkę oliwy i dwie łyżki masła, wrzucić
cebulkę, zeszklić i następnie dodać ryż, podsmażyć aż stanie się lekko
przezroczysty ( ok 2 minuty).
Dodać wino i mieszać aż wyparuje.
Następnie dodać ok 1/3 rosołku, zamieszać. Gotować,
mieszając co 2-3 minuty, dodając co jakiś czas rosół, przez ok 10 minut.
Dodać grzyby i kontynuować mieszanie i dodawanie rosołu aż
ryż będzie miękki. Konsystencja powinna być dość płynna.
Na koniec dodać boczek, sok z cytryny, natkę pietruszki,
mascarpone, doprawić solą i pieprzem, dobrze wszystko wymieszać, przykryć i
odstawić na 10 minut pod przykryciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz