Ciasto z jabłkami, orzechami i karmelową polewą
CIASTO
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
3 jajka
2 i 1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3 obrane i pokrojone w kostkę jabłka
1 szklanka orzechów włoskich
POLEWA
3 łyżki masła
5 łyżek cukru brązowego
150 g mleka skondensowanego (słodkiego)
Prostokątną formę do pieczenia ciasta wyłożyć papierem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni
W misce umieścić olej, cukier i jajka - miksować przez kilka minut.
W drugiej misce wymieszać mąkę, cynamon, proszek i sodę - dodać do mokrych składników i zmiksować.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, orzechy lekko posiekać,
Dodać jabłka i orzechy do ciasta, wymieszać, wylać do formy do pieczenia.
Wstawić do piekarnika, piec ok 50 minut.
Wyjąć, odstawić do przestygnięcia.
Jak ciasto przestygnie przygotować polewę- w garnku rozpuścić masło, dodać cukier i mleko - gotować ok 2 minut, mieszając. Zestawić z ognia.
Polewę rozprowadzić po powierzchni ciasta ( najlepiej za pomocą pędzelka), odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ależ pięknie jesienne!
OdpowiedzUsuńA polewa zapowiada się super-smakowicie...
:)
Polewa lepka, maślana z karmelową nutką, bardzo pasuje do tego ciasta:)
Usuń