września 30, 2018

Ciasto z jabłkami i orzechami

ciasto z jablkami i orzechami

Jesień przyszła, a w raz z nią jesienne ciasta. Dla mnie kwintesencją jesieni jest ciasto z jabłkami, cynamonem i orzechami. Forma dowolna - ucierane, tarta, albo drożdżowe ale jabłka i cynamon są obowiązkowe, orzechy mogą towarzyszyć. Moja propozycja dzisiejsza to proste ucierane ciasto z lekko karmelową polewą - z masła, cukru i skondensowanego mleka. Idealne do kawy i ciepłego swetra.



ciasto z jabłkami i orzechami

Ciasto z jabłkami, orzechami i karmelową polewą
CIASTO
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
3 jajka
2 i 1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3 obrane i pokrojone w kostkę jabłka
1 szklanka orzechów włoskich

POLEWA
3 łyżki masła
5 łyżek cukru brązowego
150 g mleka skondensowanego (słodkiego)

Prostokątną formę do pieczenia ciasta wyłożyć papierem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni
W misce umieścić olej, cukier i jajka - miksować przez kilka minut.
W drugiej misce wymieszać mąkę, cynamon, proszek i sodę - dodać do mokrych składników i zmiksować.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, orzechy lekko posiekać,
Dodać jabłka i orzechy do ciasta, wymieszać, wylać do formy do pieczenia.
Wstawić do piekarnika, piec ok 50 minut.
Wyjąć, odstawić do przestygnięcia.
Jak ciasto przestygnie przygotować polewę- w garnku rozpuścić masło, dodać cukier i mleko - gotować ok 2 minut, mieszając. Zestawić z ognia.
Polewę rozprowadzić po powierzchni ciasta ( najlepiej za pomocą pędzelka), odstawić do całkowitego ostygnięcia.
ciasto z jabłkami i orzechami





2 komentarze:

  1. Ależ pięknie jesienne!
    A polewa zapowiada się super-smakowicie...
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polewa lepka, maślana z karmelową nutką, bardzo pasuje do tego ciasta:)

      Usuń

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger