września 23, 2018

Sałatka z ryżem, jarmużem i kukurydzą

sałatka z ryżem jarmużem i kukurydza

Sałatki to idealny sposób na lunch na wynos - do pracy lub do szkoły. Pakowanie pudełek to mój tygodniowy rytuał bo staram się by jeść w pracy samodzielnie przygotowane obiady - bo zdrowiej, taniej i najczęściej smaczniej. Wiem dokładnie co jest w środku:) Jeżeli też tak macie to mam dla Was świetną propozycję lunchową- sałatką z ryżem, jarmużem, kukurydzą, fasolą i pomidorami w ostrym, limonkowym sosie. Całość bardzo meksykańska w smaku. Jeżeli nie macie jarmużu (ale polecam - bo samo zdrowie) możecie go zastąpić szpinakiem.

Sałatka z ryżem, jarmużem i kukurydzą
Porcja dla 4 osób
Czas wykonania: 30 minut

200 g jarmużu (można zastąpić szpinakiem)
100 g ryżu
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
3 pomidory
1 czerwona cebula
SOS
2 łyżki soku z limonki
5 łyżek oliwy
1 łyżeczka sosu chilli (można pominąć)
sól, pieprz do smaku

Ugotować ryż zgodnie z instrukcją, odstawić do ostygnięcia (można użyć resztek ugotowanego wcześniej ryżu).
Jarmuż pokroić na kawałki i ugotować na parze (ok 5 minut). Można też go nie gotować ale trzeba go wymasować w rękach ( ok 2- 3 minuty aż puści soki i zmięknie).  Jeżeli używacie szpinaku trzeba go tylko pociąć w kawałki.
Kukurydzę i fasolę odsączyć, pomidory pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać.
Do miski przełożyć wszystkie składniki sałatki,
Sos wymieszać w misce, zalać sałatkę i dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
sałatka ryż jarmuż fasola kukurydza i pomidory


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger