Sałatka z ryżem, jarmużem i kukurydzą
Porcja dla 4 osób
Czas wykonania: 30 minut
200 g jarmużu (można zastąpić szpinakiem)
100 g ryżu
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
3 pomidory
1 czerwona cebula
SOS
2 łyżki soku z limonki
5 łyżek oliwy
1 łyżeczka sosu chilli (można pominąć)
sól, pieprz do smaku
Ugotować ryż zgodnie z instrukcją, odstawić do ostygnięcia (można użyć resztek ugotowanego wcześniej ryżu).
Jarmuż pokroić na kawałki i ugotować na parze (ok 5 minut). Można też go nie gotować ale trzeba go wymasować w rękach ( ok 2- 3 minuty aż puści soki i zmięknie). Jeżeli używacie szpinaku trzeba go tylko pociąć w kawałki.
Kukurydzę i fasolę odsączyć, pomidory pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać.
Do miski przełożyć wszystkie składniki sałatki,
Sos wymieszać w misce, zalać sałatkę i dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz