Dziś pomysł na podrasowaną klasykę czyli zupa krupnik z grzybami leśnymi, gotowana na udku z kurczaka. Pełnowartościowy, rozgrzewający obiad, a ponoć w następny weekend ma być znaczne ochłodzenie więc przepis się przyda. Rano trzeaba się ciepło ubrać iść na grzyby ( albo na targ:) i potem ugotować gar pożywnej zupy. Brzmi jak dobry pomysł na weekend? :)
Krupnik z grzybami
Czas przygotowania: 50 minut
Porcje:  6 
- 2 uda kurczaka
 - 2 marchewki
 - 2 łyżki masła
 - 1 por
 - 1 cebulka
 - ok 400 g grzybów leśnych
 - 3 ziemniaki
 - 100 gram kaszy jęczmiennej perłowej
 - pół pęczka natki pietruszki
 - łyżeczka soku z cytryny
 - sól, pieprz
 
Udka z kurczaka zalać wodą  i zagotować – gotować ok 5 minut aż zbiorą się
szumowiny. Wodę wylać, udka opłukać, zalać świeżą wodą (ok 2 litry)i ponownie zagotować. Marchewkę
zetrzeć na tarce i dodać do zupy.
Cebulę i por posiekać, grzyby pokroić w kawałki. Na patelni
rozgrzać masło, dodać cebulkę i por – smażyć ok 5 minut i dodać grzyby-
poddusić ok 10 minut i przełożyć do zupy, dodać kaszę i pokrojone w kostkę. Całość gotować jeszcze
20 minut (w razie potzeby dodać wody).
Wyjąć udka z kurczaka, mięso oddzielić od kości i pokroić.
Zupę doprawić solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać mięso i posiekaną natkę
pietruszki.




Idealny!
OdpowiedzUsuńMoje jesienne smaki...
:)