Dziś pomysł na podrasowaną klasykę czyli zupa krupnik z grzybami leśnymi, gotowana na udku z kurczaka. Pełnowartościowy, rozgrzewający obiad, a ponoć w następny weekend ma być znaczne ochłodzenie więc przepis się przyda. Rano trzeaba się ciepło ubrać iść na grzyby ( albo na targ:) i potem ugotować gar pożywnej zupy. Brzmi jak dobry pomysł na weekend? :)
Krupnik z grzybami
Czas przygotowania: 50 minut
Porcje: 6
- 2 uda kurczaka
- 2 marchewki
- 2 łyżki masła
- 1 por
- 1 cebulka
- ok 400 g grzybów leśnych
- 3 ziemniaki
- 100 gram kaszy jęczmiennej perłowej
- pół pęczka natki pietruszki
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Udka z kurczaka zalać wodą i zagotować – gotować ok 5 minut aż zbiorą się
szumowiny. Wodę wylać, udka opłukać, zalać świeżą wodą (ok 2 litry)i ponownie zagotować. Marchewkę
zetrzeć na tarce i dodać do zupy.
Cebulę i por posiekać, grzyby pokroić w kawałki. Na patelni
rozgrzać masło, dodać cebulkę i por – smażyć ok 5 minut i dodać grzyby-
poddusić ok 10 minut i przełożyć do zupy, dodać kaszę i pokrojone w kostkę. Całość gotować jeszcze
20 minut (w razie potzeby dodać wody).
Wyjąć udka z kurczaka, mięso oddzielić od kości i pokroić.
Zupę doprawić solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać mięso i posiekaną natkę
pietruszki.
Idealny!
OdpowiedzUsuńMoje jesienne smaki...
:)