września 12, 2018

Kanapkowa pasta z wędzonej makreli i czerwonej fasoli

Jedna z moich ulubionych, dyżurnych past na kanapki - pasta z wędzonej makreli, z czerwoną fasolą, jogurtem i szczypiorkiem. Kilka składników, ale doskonale do siebie pasujących. Szybka w wykonaniu, tania i pyszna - czego chcieć więcej. Alternatywa do szynki i żółtego sera do szkolnej śniadaniówki.

Kanapkowa pasta z wędzonej makreli i czerwonej fasoli

1 wędzona makrela
1 puszka czerwonej fasoli
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
1/3 pęczka szczypiorku
sól, pieprz do smaku

Makrelę obrać ze skóry, wyjąć kręgosłup, podrobić mięso wyjmując z niego ości, przełożyć do miski.
Fasolę przepłukać, odsączyć i rozgnieść widelcem na drobniejsze kawałki, dodać do ryby.
Dodać jogurt, majonez, sok z cytryny i posiekany szczypiorek - całość dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger