maja 06, 2018

Sałatka z młodych ziemniaków z rzodkiewkami i ogórkiem

sałatka ziemniaczana z rzodkiewkami i ogórkiem
Idealna na te porę roku, prosta i jednocześnie pyszna sałatka z młodych ziemniaków z marynowanymi ogórkami i rzodkiewkami. Idealna bo teraz jest sezon na młode ziemniaczki, chrupiące rzodkiewki i jędrne ogórki, więc mamy okazję wykorzystać najlepsze składniki. Idealna też dlatego, że świetnie nadaje się jako dodatek do mięs z grilla a maj to miesiąc grillowania. Chociaż oczywiście świetnie nada się na inna okazję, i spokojnie może być samodzielnym daniem na obiad czy kolację.

Wykonanie tej sałatki jest proste ale trzeba brać poprawkę na czas- ogórek powinien się marynować przynajmniej jeden dzień więc pracę nad sałatką należy rozpocząć przynajmniej dzień przed planowanym podaniem. Jeżeli ktoś lubi sałatki ziemniaczane to ta kombinacja na pewno przypadnie mu do gustu. 
Sałatka z młodych ziemniaków z rzodkiewkami i ogórkiem

ok. 10-15 młodych ziemniaków (zależy od wielkości, jak małe to ok 15)
3 ogórki
pęczek rzodkiewek
duży pęczek koperku
mała cebulka
6 łyżek octu ryżowego ( może być też biały ocet winny)
1/3 szklanki majonezu
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Ogórki pokroić w cienkie plasterki, połowę koperku posiekać. W kubku wymieszać ocet z dwiema łyżeczkami soli, zalać marynatą ogórki i koperek – włożyć do torebki foliowej albo zamykanego pojemnika i marynować jeden dzień w lodówce ( można to wszystko co jakiś czas potrząsnąć i przemieszać). Następnego dnia wyciągnąć ogórki i odsączyć na sitku co najmniej godzinę.
Ziemniaki ugotować w mundurkach ( ok. 25 minut). Dobrze ostudzić i pokroić w plasterki ( można zdjąć skórkę ale jak jest cienka to można zostawić).
Rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki, cebule w drobną kosteczkę, resztę koperku posiekać.
Włożyć do miski wszystkie składniki, wymieszać jogurt, majonez, sok z cytryny i zalać składniki sałatki. Dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Sałatka najlepsza jest jak wszystkie składniki się przegryzą co najmniej godzinę w lodówce.

1 komentarz:

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger