maja 13, 2018

Kanapki z tuńczykiem na 4 sposoby


Dziś mam dla Was pomysły na kanapki z tuńczykiem na 4 sposoby. Podstawą jest zgrillowana ciabatta oraz pasta z tuńczyka albo kawałki tuńczyka. A dodatki? Jest i ajvar oraz oliwki, oczywiście jajko, które świetnie pasuje do tuńczyka, ale też avocado czyli nie takie już oczywiste połączenie oraz ogórek i czarnuszka.
 Na śniadanie albo przekąskę, idealnie też się sprawdzą na imprezie (tylko trzeba zrobić tuż przed imprezą, żeby chleb nie zmiękł). Pięknie wyglądają i świetnie smakują.




Pasta z tuńczyka
1 puszka tuńczyka w kawałkach w zalewie własnej
3 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki musztardy (z ziarnami lub dijon)
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie: koperek

Tuńczyka odsączyć, przełożyć do miski i zmieszać wszystkie składniki.

KANAPKA NR 1

Składniki
stostowany usmażony na patelni grillowej chleb
ajvar lub inna pasta z papryki i/lub pomidorów
kawałki tuńczyka w zalewie własnej
pokrojone oliwki
bazylia

KANAPKA NR 2

Składniki
stostowany usmażony na patelni grillowej chleb
kilka łyżek pasty z tuńczyka
kapary
ogórek
czarnuszka

KANAPKA NR 3

Składniki:
stostowany usmażony na patelni grillowej chleb
kilka łyżek pasty z tuńczyka
jajko na twardo
szczypiorek

KANAPKA NR 4

Składniki
stostowany/usmażony na patelni grillowej chleb
rozgniecione avocado z sokiem z cytryny (albo guacamole)
kawałki tuńczyka w zalewie własnej
czerwona cebula


#MasterTuńczyk

Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes

1 komentarz:

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger