Placuszki z czekoladą
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 jajko
3/4 szklanki mleka
1 gorzka czekolada
olej do smażenia
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, w jednej misce.
W drugiej misce wymieszać jajko z mlekiem - przelać do suchych składników i zmiksować na gładką masę.
Czekoladę rozpuścić ( w misce metalowej umieszczonej na garnku z gotującą wodą).
Deskę do krojenia wyłożyć folią spożywczą. Na niej za pomocą łyżki kłaść po 1 łyżce czekolady i lekko rozpłaszczać żeby utworzyły się cienkie, płaskie kółka ( mi wyszło 9).
Czekoladę z deską odstawić w zimne miejsce - lodówka ( lub balkon w zimie).
Po schłodzeniu oddzielić plasterki czekolady od foli i trzymać w zimnym miejscu podczas smażenia placków
Na patelni rozgrzać olej, za pomocą łyżki wykładać ciasto formując płaskie placuszki o większej średnicy niż plasterki czekolady ( zostawiając ok 1-1.5 cm obwódkę).
Na placuszkach położyć kawałki czekolady i wierzch znów przykryć ciastem, tak żeby przykrył czekoladę.
Smażyć z obu stron na rumiano.
Bardzo fajny pomysł! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńwspaniałę :)
OdpowiedzUsuńSpektakularne!
OdpowiedzUsuńOj dzieci na pewno by je pokochały całym sercem...
:)