Surówka brokułowa z jabłkiem marchewką i żurawiną to danie jakie my jemy najczęściej na przekąskę albo 2 śniadanie do pracy ale może ona posłużyć także, jako dodatek do obiadu. Jak myślimy o zrobieniu surówki to brokuły nie przychodzą nam najczęściej jako pierwsze warzywa na myśl. Tymczasem bardzo dobrze brokuł sprawdza się także na surowo - i dzięki temu, że nie jest gotowany nie traci nic ze swoich wyjątkowych właściwości i wartości odżywczych. A brokuły to jedne z najzdrowszych warzyw- zawierają witaminy, składniki mineralne i utleniacze. Chronią przed rakiem i anemią, regulują poziom cukru we krwi a także korzystnie wpływają na wzrok. Warto je jeść!
Tym, którzy nie lubią brokułów to danie może jednak posmakować - brokuł na surowo ma zupełnie inny smak niż gotowany - nie ma tego specyficznego kapuścianego zapachu i nie jest tak mdły jak gotowany. Warto spróbować.
Surówka jest bardzo bogata i zrównoważona w smaku, dzięki słodkości marchewki i żurawiny oraz rześkości jabłka (warto wybrać twarde i lekko kwaskowe).
Surówka brokułowa z jabłkiem, marchewką i żurawiną
1 brokuł
2 marchewki
2 jabłka
1 cebula czerwona
100 g żurawiny suszonej
Sos:
mały
pojemnik jogurtu naturalnego (190 g)
2 łyżki
majonezu
2 łyżki
syropu z agawy
2 łyżki
soku z cytryny
sól,
pieprz do smaku
Brokuła umyć, podzielić na części i rozdrobnić - można to zrobić za pomocą robota kuchennego z funkcją ścierania, albo drobno posiekać albo zetrzeć na tarce ( wtedy razem z obraną nóżką).
Marchewki i jabłka zetrzeć na tarce ( albo w robocie kuchennym)
Cebulę posiekać.
Składniki sosu wymieszać w słoiku albo misce.
Wszystkie składniki sałatki umieścić w misce, zalać sosem i dobrze wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz