Jestem fanką zapiekanek. To cudowny wynalazek - dodajesz różne składniki, które akurat masz w lodówce, do tego jakiś sos i najlepiej jakiś ser, do piekarnika i zawsze będzie pyszne.
W mojej bazą jest makaron, dodałam też tuńczyka z puszki i mrożona groszek a także karczochy. Natomiast można tu oczywiście podejść do tematu kreatywnie i dokonać jakiś zmian - zamiast groszku sprawdzi się szpinak, a karczochy można zastąpić np. suszonymi pomidorami. Będzie inaczej ale też pysznie:)
Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem, groszkiem i karczochami
400 g
makaronu świderki
1 duża cebula
2 łyżki
mąki
2 łyżki
masła
1
szklanka wywaru warzywnego albo rosołku
1
szklanka mleka
1 łyżka
soku z cytryny
1
łyżeczka soli
¼
łyżeczki pieprzu
1 szklanka
mrożonego groszku
1
słoiczek karczochów w zalewie
2 puszki
tuńczyka w sosie własnym
duża
garść parmezanu
2 kajzerki
Makaron
ugotować (ok 3 minuty na półtwardo bo dojdzie podczas pieczenia), przelać zimną wodą i odstawić do odsączenia na durszlaku.
Cebulę
pokroić, w garnku rozgrzać masło, dodać cebulę i przesmażyć ok 5 minut.
Dodać
mąkę, wymieszać, wlać rosołek i mleko – gotować aż całość zgęstnieje.
Sos
doprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny.
Do sosu
dodać tuńczyka i groszek i całość wymieszać.
Do dużej
miski włożyć makaron, zalać sosem, dodać karczochy i parmezan.
Całość
dobrze przemieszać, naczynie do zapiekania wysmarować masłem i przełożyć masę.
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni
Bułki pokroić na kawałki a następnie rozdrobnić w melakserze (albo bardzo drobno porwać).
Pokruszoną bułką posypać wierzch zapiekanki, wstawić do piekarnika i piec 30 minut.
lubię i makaron i tuńczyka, więc zapiekanka dla mnie:)
OdpowiedzUsuń