marca 14, 2018

Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem, groszkiem i karczochami

makaronowa zapiekanka z tunczykiem i groszkiem
W środku tygodnia ląduje na blogu makaronowa zapiekanka z tuńczykiem groszkiem i karczochami. Rodzinne danie, właśnie idealne na środek tygodnia - nie dużo pracy i na pewno posmakuje wszystkim.
Jestem fanką zapiekanek. To cudowny wynalazek - dodajesz różne składniki, które akurat masz w lodówce, do tego jakiś sos i najlepiej jakiś ser, do piekarnika i zawsze będzie pyszne.
W mojej bazą jest makaron, dodałam też tuńczyka z puszki i mrożona groszek a także karczochy. Natomiast można tu oczywiście podejść do tematu kreatywnie i dokonać jakiś zmian - zamiast groszku sprawdzi się szpinak, a karczochy można zastąpić np. suszonymi pomidorami. Będzie inaczej ale też pysznie:)


Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem, groszkiem i karczochami
400 g makaronu świderki
1 duża cebula
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1 szklanka wywaru warzywnego albo rosołku
1 szklanka mleka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki pieprzu
1 szklanka mrożonego groszku
1 słoiczek karczochów w zalewie
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
duża garść parmezanu
2 kajzerki

Makaron ugotować (ok 3 minuty na półtwardo bo dojdzie podczas pieczenia), przelać zimną wodą i odstawić do odsączenia na durszlaku.
Cebulę pokroić, w garnku rozgrzać masło, dodać cebulę i przesmażyć ok 5 minut.
Dodać mąkę, wymieszać, wlać rosołek i mleko – gotować aż całość zgęstnieje.
Sos doprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny.
Do sosu dodać tuńczyka i groszek i całość wymieszać.
Do dużej miski włożyć makaron, zalać sosem, dodać karczochy i parmezan.
Całość dobrze przemieszać, naczynie do zapiekania wysmarować masłem i przełożyć masę. 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni
Bułki pokroić na kawałki a następnie rozdrobnić w melakserze (albo bardzo drobno porwać).
Pokruszoną bułką posypać wierzch zapiekanki, wstawić do piekarnika i piec 30 minut.
makaronowa zapiekanka z tuńczykiem



1 komentarz:

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger